1 Martie – Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Mărţişor

Mărțișorul este simbolul străvechi al primăverii, al începutului, al bucuriei de a trăi.


De Mărțișor, vechiul se reînnoieste, iar tradițiile, obiceiurile si datinile vechi de mii de ani sunt readuse in centrul atentiei. Iată câeva dintre cele mai frumoase și cunoscute tradiții și obiceiuri românești legate de sărbătoarea Mărțișorului:

În mod tradițional, Mărțișorul se prinde în piept sau la mâna înainte de răsăritul soarelui, în zorii zilei. Purtat la încheietura mâinii sau în piept, șnurul în firicele de alb și roșu capătă semnificății aparte. Albul semnifica masculinitatea, rațiunea și sobrul asociat masculinității, iar roșul simbolizează feminitatea, senzualitatea, iubirea, bucuria de a trăi.

Credințele româneșți străvechi investesc mărțișorul cu puteri deosebite. Mărțișorul este asemenea unui talisman. Poartă noroc. Apară de forțele malefice. Previne îmbolnăvirea în lunile care urmează lui martie. Ține deoparte deochiul. Protejează împotriva razelor orbitoare ale soarelui. Totodată, dacă prinzi șnurul la încheietura mâinii, ai grijă să îl închei într-un nod. Nodul este înzestrat cu funcție protectoare și, în perioada în care porți firul de mărțișor, are puterea de a ține răul departe de ține.

Zilele Babelor, baba Dochia

Legende străvechi ne spun că de zilele Babelor, baba Dochia obișnuiește să toarcă și să își scuture cele nouă cojoace, unul câte unul, în fiecare din cele nouă zile. În zonele din Ardeal, femeile nu trebuie să lucreze cu fusul cât timp durează “Babele” pentru a nu atrage asupra lor mania și blestemele Babei Dochia. În anumite zone bucovinene sau zone ale Moldovei, se mai păstrează și astăzi un obicei frumos: persoanele de sex feminin trebuie să poarte la gât, agățate de un șnur în roșu și alb, monede de aur sau de argint.

Și astăzi, în anumite zone ale țării, datina spune că mamele trebuie să prindă la mâna copilului sau la gât o moneda de argint. Copilul care va purta acest mărțișor va fi precum argintul: curat și sănătos, fiind ferit de friguri totodată. Mamele care agață mărțișorul în pieptul copilului sau la încheietura mâinii trebuie să se ferească să nu fie văzute de femeile însărcinate. Ori altfel, copilul care se va naște va avea un semn pe chipul său.

Gestul bărbaților de a înmâna mărțișoare femeilor este de fapt un îndemn la armonie, uniune și bună înțelegere.

 

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

1 martiebaba Dochiamartisorobiceiuri martisorzilele Babelor
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes