miercuri, 19 februarie 2020 - 11:57
International

107 miliarde de dolari recuperati de la suspecţii de corupţie in Arabia Saudita

107 miliarde de dolari recuperati de la suspecţii de corupţie in Arabia Saudita
107 miliarde de dolari recuperati de la suspecţii de corupţie in Arabia Saudita

Arabia Saudită a anunţat marţi că a recuperat deja peste 400 de miliarde de riali (107 miliarde de dolari) de la persoanele arestate pentru corupţie.


În 4 noiembrie, prinţul moştenitor Mohammad bin Salman a luat măsuri pentru a-şi consolida puterea prin înfiinţarea unui comitet anticorupţie, care a decis arestarea unor înalţi oficiali şi oameni de afaceri din Arabia Saudită. Printre cei arestaţi s-au aflat şi trei dintre cei mai bogaţi saudiţi, inclusiv prinţul Alwaleed Bin Talal şi afaceristul Fawaz Alhokair. Mai mulţi suspecţi au fost eliberaţi din detenţie după ce au încheiat acorduri în urma cărora au efectuat plăţi ‘cu diverse tipuri de active, inclusiv imobiliare, entităţi comerciale, titluri de valoare, numerar şi alte active’, a anunţat procurorul general Sheikh Saud Al Mojeb. O mare parte dintre cei arestaţi şi-au petrecut perioada de detenţie la hotelul de lux Ritz-Carlton din Riad. Sheikh Saud a precizat că 381 de persoane au primit citaţii. Unii au fost eliberaţi pentru că nu s-au găsit suficiente dovezi, alţii după ce au recunoscut acuzaţiile de corupţie şi au încheiat înţelegeri cu Guvernul. Încă sunt încarcerate 56 de persoane. Unul dintre cei mai celebri suspecţi, prinţul Alwaleed Bin Talal, a fost eliberat sâmbătă, dar nu se cunosc condiţiile eliberării sale, iar oficialităţile nu au comentat situaţia sa. Săptămâna trecută, ministrul de Finanţe din Arabia Saudită a anunţat că o parte din banii recuperaţi vor fi folosiţi pentru a atenua efectele reducerii subvenţiilor şi a majorărilor de taxe.

Duminică, acţiunile Kingdom Holding înregistrau la Bursa din Arabia Saudită un avans de 10% – maximul zilnic admis – după ce proprietarul fondului de investiţii, prinţul saudit Alwaleed Bin Talal, a fost eliberat. Kingdom Holding – fondul de investiţii saudit pe care l-a înfiinţat Alwaleed Bin Talal în 1979 – a pierdut 2,2 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră. Alwaleed Bin Talal fusese acuzat de spălare de bani şi mită. Acţiunile retailerului de modă Fawaz Abdulaziz Alhokair, al cărui acţionar majoritar, Fawaz Alhokair, a fost de asemenea eliberat, au crescut cu 7,6%. Pentru mulţi străini, prinţul Alwaleed – a cărui avere este estimată de Forbes la 17 miliarde de dolari – este simbolul afacerilor în Arabia Saudită, apărând des la televiziunile internaţionale şi în presă, prin articolele referitoare la investiţiile sale.

Direct şi indirect, prin Kingdom Holding, el deţine participaţii în banca americană Citigroup, reţeaua de socializare Twitter, firma de ride-hailing Lyft, lanţul hotelier francez Accor, grupul media Time Warner şi în Banque Saudi Fransi. Prinţul Alwaleed, în vârstă de 62 de ani, a declarat pentru Reuters, înainte de a fi eliberat, că este nevinovat şi nu urmează să vândă active statului. În timpul detenţiei, el a putut să comunice cu directorii Kingdom Holding, care va rămâne în proprietatea sa.

Alte știri de interes

Coronavirus și criza din China. JAF la Hong Kong. S-a furat… hârtie igienică

Mihnea Tudor

Unul dintre primii medici care a încercat să avertizeze despre prezenţa coronavirusului a murit infectat și el

Mihnea Tudor

Jurnaliștii au boicotat conferința lui Boris Johnson. Au plecat toți, din solidaritate

Mihnea Tudor

Brexit: Fără concesii faţă de UE. Atitudine dură a britanicilor

Mihnea Tudor

Haos în China din cauza noului tip de coronavirus

Mihnea Tudor

Decizie crucială a irakienilor. SUA au emis alertă de securitate

Mihnea Tudor

Catastrofă în Australia: Incendiile fac prăpăd. Orașe evacuate, blocaje, animale ucise

Mihnea Tudor

Violențe la Hong Kong – gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc

Mihnea Tudor

NATO 70 de ani – Jens Stoltenberg discurs în Congresul Statelor Unite

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »