16 aplicaţii cu malware, descoperite în Play Store

Dezvoltatorii de aplicaţii pentru Android continuă să depăşească securitatea Google şi să strecoare aplicaţii care conţin componente ascunse, înşelând utilizatorii înainte ca gigantul american să le identifice şi să le elimine.

McAfee a descoperit nu mai puţin de 16 aplicaţii de tip „clicker” în magazinul oficial pentru Android, aplicaţii care folosesc resursele smartphone-urilor pentru a produce banii în mod fraudulos pentru dezvoltatori.

Aplicaţiile în cauză încarcă reclame ascunse de ochii utilizatorilor şi dau automat click pe acestea pentru a genera venituri. Drept urmare, telefoanele utilizatorilor pot merge mai greu şi consuma o cantitate mai mare de date.

În mod ironic, multe dintre aceste aplicaţii promit tocmai rezolvarea unor probleme de funcţionare şi optimizarea rulării smartphone-urilor cu Android. Unele se promovează chiar ca „ad blockers”, deşi, în realitate, încarcă pe ascuns reclame.

Conform celor de McAfee, aplicaţiile descoperite însumau deja peste 20 de milioane de instalări, ceea ce înseamnă că un mare număr de utilizatori au fost victime fără a şti măcar.

Google a eliminat cele 16 aplicaţii din Play Store după ce a fost notificat de McAfee.

Acesta este doar cel mai recent caz dintr-un lung şir de situaţii în care măsurile de securitate bazate pe învăţare mecanică, mult lăudate de Google, sunt bătute de dezvoltatorii rău intenţionaţi.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

malware in play store play store virusi in playstore
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes