3 noiembrie 1957… Ultima zi de viață a cățelușei LAIKA. Povestea tristă a primei ființe care a zburat în spațiu

Pe 3 noiembrie 1957 Uniunea Sovietică a trimis primul animal viu în spațiu: câinele Laika, care a rezistat doar câteva ore în capsula spațială. Laika a fost prima ființă vie trimisă în spațiu, dar și prima victimă a Cosmosului.

În urmă cu 63 de ani, micuța cățelușă Laika, de nici 6 kg, fostă maidaneză pe străzile Moscovei, murea în chinuri, după o agonie de 7 ore, la peste 40 grade, în capsula satelitului Sputnik, lansat pe orbită terestră de către ruși.

Pentru a o obișnui cu spațiul foarte redus din capsulă, a fost ținută, zile întregi, în cuști din ce în ce mai mici, petrecând astfel, până la 20 de zile imobilizată. Ea a fost aleasă pentru că era mică și foarte blândă.

Înaintea lansării, Laika era deja imobilizată în capsulă de 3 zile. Din cauza unei probleme tehnice în timpul lansării, izolația termică s-a rupt, temperatura ridicându-se înăuntru la peste 40 grade. Bătăile inimii cățelușei ajunseseră la 240 / minut. Proiectul lansării satelului nu prevedea nicio soluție pentru a o recupera pe Laika.

A fost un drum fără întoarcere pentru ea.

Adila Kotovskaia, biologist în cadrul proiectului: “Cu lacrimi în ochi, mângâind-o, i-am cerut iertare”.
Oleg Gazenko, responsabil proiect: “Cu cât trece timpul, cu atât mai mult regret. Nu ar fi trebuit să facem așa ceva…”.

În memoria ei există 2 monumente ridicate:

În Rusia:

În Franța:

Nava, care i-a devenit sicriu cațelușei Laika, a orbitat pământul de 2570 de ori, apoi a început să se prăbușească și a ars complet în atmosferă pe 4 aprilie 1958, la cinci luni de la lansare. Exact în aceeași zi, la Villepinte, lângă Paris, se dezvelea monumentul comemorativ Laika, pe care este inscripționat: ”Pentru Laika și toate animalele Martire ale Științei”.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

cand a murit laika cum a murit laika laika monument laika povestea catelusei laika zbor laika
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes