40 de spitale, din București, încep, astăzi, vaccinarea anti-COVID a pacienţilor internaţi

Gheorghiță afirmă că vaccinarea anti-COVID cu schem completă reduce de 10 ori riscul de infectare
Gheorghiță afirmă că vaccinarea anti-COVID cu schem completă reduce de 10 ori riscul de infectare

Șefa DSP Bucureşti, medicul Oana Nicolescu, a declarat, potrivit news.ro,  că de astăzi, marţi, 18 mai, începe vaccinarea anti-COVID a pacienţilor internaţi în aproximativ 40 de spitale din Capitală.

“Încă de săptămâna trecută am avut rugămintea pentru fiecare spital să ne spună oportunitatea ca să reuşească a-şi vaccina propriii pacienţi, acest lucru s-a întâmplat şi în momentul de faţă aproximativ 40 de spitale şi-au dat acordul. De mâine (n.r.. – marţi) vor începe vaccinarea în spitale, pentru pacienţii pe care îi au. Ei au făcut deja un necesar de vaccin minim, au avut într-adevăr şi opţiune de a alege ce vaccin doresc şi noi am avut recomandarea de a primi un singur tip de vaccin pe spital, astfel încât să le fie mai uşor de gestionat, dar acolo unde este nevoie şi de două vaccinuri, fie că vor Johnson sau Pfizer, vor primi şi acest lucru”, afirmă dr. Nicolescu.

De asemenea, doctorița Nicolescu precizează că decizia a venit atât din partea pacienţilor, pentru că sunt pacienţi care nu reuşesc să ajungă într-un anumit centru de vaccinare, şi în momentul în care ajung într-un spital doresc să se vaccineze, pe de o parte, dar în actualul context este necesar să fie vacciinaţi cât mai mulţi doritori, motiv pentru care a fost o opţiune şi pentru pacienţii care se află internaţi în spital.

”Cu atât mai mult cu cât ei ajung cu o anumită patologie la un anumit medic, medicul ştie cu siguranţă ce este mai bine pentru pacient, şi, da, este oportun”, a argumentat medicul, adăugând: ”Feed back-ul din partea medicilor este unul bun şi chiar au salutat, pentru că vorbim de pacienţi cronici pe care îi au în evidenţă, şi fiecare îşi doreşte ca medic tot ceea ce este mai bun pentru pacientul lui, motiv pentru care au toată deschiderea pentru partea legată de vaccinare”.

”Este o opţiune a fiecăruia, şi vorbim atât de pacienţii care sunt internaţi în spitalizare continuă, cât şi despre pacienţii care vin în spitalizarea de zi. Dacă vorbim de spitalizarea de zi,  practic stau un timp limitat şi astfel pot să se vaccineze cu un vaccin care nu necesită rapel, respectiv Johnson”, a explicat pentru News.ro Dr. Oana Nicolescu. 

Noi maratoane de vaccinare în Capitală 

“Săptămâna viitoare se fac trei săptămâni cu Maratonul pe care l-am avut în colaborare cu UMF-ul şi bineînţeles că îl vom demara exact pe programul pe care l-am avut şi în urmă cu trei săptămâni, şi de asemenea săptămâna aceasta am primit o adresă de la o instituţie publică ce îşi doreşte realizarea acestui maraton, suntem acum în discuţii pentru că problema este strict legată de resursa umană, vom vedea dacă într-adevăr vom reuşi în acest week-end să realizăm maratonul. Dacă nu, avem în continuare la dispoziţie partea legată de drive-through de săptămâna aceasta, pe de altă parte avem drive-through in Piaţa Constituţiei, în momentul de faţă mai avem încă două drive – through în sectorul 6 în Plaza Mall şi în Metro Militar  şi am demarat deja procedurile pentru sectorul 2, la Cora Pantelimon”, explică dr. Nicolescu. 

Centrul de pe Arena Naţională, desfiinţat temporar

“Noi funcţionăm, nu mai avem partea de voluntariat, şi funcţionăm în momentul de faţă cu personal detaşat. Pentru că în momentul de faţă Arena Naţională a fost dată celor de la FIFA pentru că urmează să se desfăşoare anumite competiţii sportive, noi ne-am relocat şi funcţionăm de mai bine de o lună într-o altă locaţie, undeva în sectorul 2. După ce se va încheia această competiţie deosebit de importantă pentru toată lumea, ne vom reîntoarce pe Arena Naţională în aceeaşi formulă. 

Centrul DSP care era înainte la Arena Naţională funcţionează acum cu detaşaţi, vorbim de rezidenţi la Medicină Generală, cât şi la Stomatologie. Ei au susţinut practic partea legată de anchetele epidemiologice, care a fost o muncă deosebit de grea, pentru că ştim importanţa realizării unei anchete epidemiologice într-un timp foarte scurt, în momentul în care depistăm un pozitiv. Încet, încet lucrurile s-au rezolvat, poate anul trecut nici nu gândeam că vom ajunge aici, pentru a reuşi să gestionăm într-un timp scurt depistarea pozitivului, ca el să primească prin SMS faptul că este pozitiv, şi să demarăm ancheta epidemiologică pentru a depista contacţii direcţi. Munca este aceeaşi, acum nu mai avem de-a face cu partea legată de anchete, dar avem de-a face cu partea legată de vaccinare”, a declarat şeful DSP Bucureşti. 

Persoanele nedeplasabile, vaccinate de echipe DSP la domiciliu

“Pot să vă spun că în momentul de faţă i-am vaccinat pe toţi cei care au fost imobilizaţi la domiciliu, toate informaţiile le-am primit de la nivelul DGASPC-urilor de sector, pentru că ei erau cei care aveau toată această bază de date, nu am vaccinat doar pacienţi imobilizaţi la pat, au avut posibilitatea inclusiv cei din familie să se vaccineze. Nu a fost uşor, pentru că toate aceste echipe pe care le-am gândit s-au desprins dintr-un centru de vaccinare fix, în fiecare zi aveam pe fiecare sector câte o echipă mobilă, noutatea a fost că am fost, aşa, un fel de Uber, pentru că trebuia să identificăm toate aceste locaţii, dar am reuşit. Cred că au fost vaccinate în jur de 1000 de persoane imobilizate, pe sector”, a mai afirmat  medicul Oana Nicolescu.  

Peste 220 de cabinete de medicină de familie, implicate în procesul de vaccinare

“Campania decurge foarte bine, medicii de familie au fost foarte dornici de a-şi vaccina propriii pacienţi pe care îi au pe listă şi nu numai, pentru că au posibilitatea ca inclusiv din pacienţii pe care nu îi au pe listă să poată să-i vaccineze. Dacă iniţial am avut 180 de medici de familie, numărul lor creşte în fiecare zi, iniţial au primit un număr de doze standard, ulterior au venit să suplimenteze numărul de doze. Noi, cu ajtorul CNCAV, reuşim să le ducem vaccinul în cabinet. Acum sunt peste 220 de medici de familie care vaccinează anti-COVID. Dacă iniţial luau în jur de 25 de doze, mulţi au venit şi şi-au dublat, şi-au triplat cantitatea şi chiar vaccinează”, a declarat dr. Oana Nicolescu.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

pacienti internati spitale bucuresti vaccinare COVID
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes