Economie

400.000 de angajaţi cu slujbele în pericol. Preşedintele HORA: Noi am solicitat să deschidem la 1 septembrie

Dragoş Petrescu, preşedintele HORA (Organizatia Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România), afirmă că reprezentanţii HoReCa au cerut premierului să fie deschise restaurantele la interior din 1 septembrie, cu restricţii. „Avem 400.000 de angajaţi cu slujbele în pericol, deci nu se pune problema să mai aşteptăm„, spune el, precizând că se aşteaptă decizia CNSU pentru a se vedea care dintre propunerile privind regulamentul au fost acceptate.

Printre propuneri se numără aceea ca restaurantele să poată utiliza jumătate din numărul de mese obişnuit, clienţii să intre în restaurant cu mască şi să o scoată doar cât timp stau la masă, iar penalizările pentru nerespectarea regulilor să meargă până la suspendarea activităţii pentru acel operator.

Dragoş Petrescu a spus că, pentru a respecta distanţarea socială, s-a propus să se folosească o masă, iar cea de lângă să nu poată fi folosită, ceea ce ar duce la utilizarea restaurantelor la interior de maximum 50 la sută, în această fază.

Petrescu a precizat că vor fi reguli stricte legate de purtarea măşti şi dezinfectare. El a explicat că în restaurantele din Europa, care sunt deschise în interior, se intră cu masca pe faţă, până când clienţii se aşează la masă, în număr limitat. Atunci când se ridică de la masă pentru a merge în alte zone ale restaurantului – terasă, toaletă – clientul trebuie să îşi pună din nou masca pe faţă.

Premierul a promis public

Noi am solicitat Ministerului Sănătăţii să avem impunerea legii în restaurante şi în activitatea HoReCa cu respectarea normelor şi cu penalizarea care să meargă până la suspendarea activităţii pentru acei operatori care nu respectă aceste reguli„, a spus preşedintele HORA.

El a afirmat că s-a solicitat ca şase clienţi să poată sta la aceeaşi masă, dar se discută şi de un număr maxim de patru persoane.

Întrebat dacă a plecat de la întâlnirea cu concluzia că restaurantele se vor deschide la interior din 1 septembrie, Petrescu a spus: „În primul rând că premierul a promis public în decursul ultimelor două zile această dată. Sperăm, şi asta a fost solicitarea noastră, ca dânsul să ia această decizie pe care a şi exprimat-o public. (…) Nu am plecat de la această întâlnire cu o garanţie, pentru că trebuie să treacă prin decizia Comitetului Situaţiilor de Urgenţă”.

El a precizat că timp de o lună restaurantele ar urma să funcţioneze fără aer condiţionat.

Alte știri de interes

Un nou decret al lui Trump privind ieftinirea medicamentelor în SUA afectează pe bursă mari companii europene

Saghin Cristian

Când va circula metroul în Drumul Taberei. Metrorex vine cu precizări

Mihnea Tudor

Normele UE scumpesc polița RCA. Avertismentul unui specialist

Saghin Cristian

Românii din diaspora trimit cu 25% mai mulţi bani în ţară pentru începutul noului an şcolar

Mihnea Tudor

Florin Cîțu: PNL a scos Romania din topul rușinii în UE. Ce informații noi a dezvăluit

Mihnea Tudor

BCR primeşte cereri pentru programul Noua Casă. Credite totale de peste 900 milioane de lei

Mihnea Tudor

Leul a scăzut miercuri, 9 septembrie, la un nou minim istoric

Mihnea Tudor

Guvernul Johnson ameninţă să nu pună în aplicare tratatul retragerii Marii Britaniii din UE

Mihnea Tudor

Ministrul rus al energiei estimează o redresare lentă a prețului petrolului în 2021

Saghin Cristian

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »