Lucratul de acasă, remote, a câștigat popularitate în ultimii ani. Evident, din cauza condițiilor epidemiologice în care ne-am regăsit în ultimii ani, tranziția a fost una bruscă. Totuși, se pare că foarte multe persoane s-au adaptat rapid acestui stil de viață și, în cele din urmă, ar renunța cu greu la „viața de nomazi digitali”.
Totuși, stilul de viață al nomazilor digitali nu presupune vacanțe săptămânale, posibilitatea de a lucra chiar de oriunde, cafenele pitorești și îndeplinirea sarcinilor fără pic de stres. Este vorba de muncă grea, constantă și, chiar dacă sună derutant, sacrificii. Indiferent de ceea ce social media s-ar putea să te facă să crezi, un nomad digital muncește deosebit de mult.
Descoperă 8 sfaturi de care să ții cont pentru viața de nomad digital!
1. Echilibrul
A fi nomad digital nu înseamnă că îți permiți să-ți iei câte vacanțe îți dorești. De fapt, dacă vrei să ai cu adevărat succes, probabil că nu ar trebui să o faci (mult prea) des. De ce? Pentru că de fiecare dată pot apărea variabile care îți pun bețe în roate: pierzi mult timp pe drum, ți s-ar putea strica laptopul sau conexiunea la internet poate fi slabă. Implicit, nu poți lucra!
2. Creează-ți o rutină
Important este să-ți creezi o rutină pe care să o respecți întocmai. Evident, este o idee bună să-ți echilibrezi viața profesională cu cea personală, să-ți asiguri timp atât pentru îndeplinirea sarcinilor, cât și pentru a avea grijă de sufletul tău. Iar atunci când mergi într-o altă țară, într-un alt oraș, încearcă, pe cât posibil, să nu-ți neglijezi task-urile de îndeplinit.
3. Setează-ți obiective
Evident, a-ți seta obiective este un pas important în orice domeniu, indiferent de ramura de activitate. Obiectivele trebuie setate corespunzător în momentul în care știi care îți sunt aptitudinile, ce te recomandă și care îți sunt punctele slabe. Odată setate, mergi în direcția îndeplinirii acestora și gestionează optim fiecare problemă cu care te confrunți.
4. Internetul este vital
Nomazii digitali depind cu adevărat de un singur lucru: internetul. Pentru că, evident, internetul reprezintă „canalul de comunicare” prin care se realizează conexiunea cu clienții și, implicit, care susține veniturile. Așadar, trebuie să ai întotdeauna factura la zi, să-ți asiguri o conexiune activă permanentă, pentru a nu întâmpina probleme chiar în mijlocul unui proiect important.
5. Logistică și contorizare
Poate te tentează să crezi că „a lucra de acasă” nu presupune deplasare. Totuși, majoritatea nomazilor digitali se bazează pe taxiuri și transportul în comun pentru a se deplasa. Ceea ce înseamnă, evident, investiție – de timp și bani, iar totul se poate transforma într-o mare bătaie de cap. Ține un jurnal al cheltuielilor și vezi pe care le poți exclude și care sunt absolut necesare.
6. Spațiul de lucru
Spațiul de lucru are un impact semnificativ asupra productivității, așa că nu te sfii să investești în modernizarea și optimizarea acestuia. Vei vedea că eficiența va fi mult mai mare, chiar dacă uneori trebuie să depui un efort destul de mare pentru a crea un spațiu propice muncii. Asigură-te că-ți pui la dispoziție tot ce-ți trebuie pentru a sta confortabil și relaxat la birou.
7. Creează conexiuni
Este foarte important să te conectezi cu alte persoane cu care împărtășești același stil de viață. În speță, este vorba despre faptul că aveți aceleași valori. Cine știe, poate cândva vei avea nevoie de ajutor (respectiv, invers), iar o prietenie frumoasă deseori se traduce printr-o afacere de succes și timpi de calitate petrecuți împreună.
8. Urmărește tendințele
Lumea digitală este în continuă schimbare, de aceea este foarte important să fii la zi cu tendințele actuale, raportându-te la domeniul tău de activitate. Atât timp cât știi cum să te pliezi schimbării, cum să te aliniezi cerințelor clienților și publicului tău, vei avea întotdeauna succes și vei ști că o problemă, deseori, poate fi abordată multilateral, în nenumărate moduri.
A fi nomad digital nu este doar un domeniu de activitate, o carieră, ci, în sine, este un mod de a trăi. Cu toate acestea, nu este totul întotdeauna plăcut, deoarece oricând pot apărea situații neașteptate. Însă, în cele din urmă, este frumos și îți oferă libertate, dincolo de nenumăratele șanse de a te dezvolta – atât pe plan profesional, cât și personal, intim.
Comenteaza cu profilul facebook