9 martie, Ziua Deținuților Politici Anticomuniști. Ludovic Orban: ”Să ne aducem aminte ce tragedie umană și ce dezastru social produc regimurile dictatoriale”

Fostul premier Ludovic Orban, acum președintele partidului Forța Dreptei a postat pe pagina sa de socializare un mesaj , de Ziua Deținuților Politici Anticomuniști, 9 martie:

„9 martie, Ziua Deținuților Politici Anticomuniști, este ziua martirilor din temnițele și lagărele comuniste care au plătit cu viața pentru crezul libertății. Azi, când lumea trece din nou printr-o înfruntare între autoritarism și democrație, este important să ne aducem aminte ce tragedie umană și ce dezastru social produc regimurile dictatoriale. Este important să ne amintim de sutele de mii de cetățeni români, femei, bărbați, adulți, adolescenți și copii, oameni politici, intelectuali, țărani și mici proprietari, militari sau simpli cetățeni încarcerați în cele 44 de penitenciare și 72 de lagăre de muncă forțată ale unui sinistru sistem de represiune politică. Numărul lor exact nici astăzi nu este cunoscut, iar mulți încă se află în morminte uitate.

Ziua de astăzi este dedicată celor care s-au confruntat direct, fără niciun scut de protecție, cu cele mai mari abuzuri, torturi și nedreptăți ale deceniilor de comunist. Este dedicată celor care și-au pierdut inocența și anii tinereții la Pitești, celor a căror sănătate și demnitate au fost distruse la Sighetul Marmației, Jilava, Aiud, la Gherla sau în munca forțată la Canal, femeilor tratate cu cea mai mare cruzime și despărțite de copiii lor la Mislea sau Miercurea Ciuc, copiilor născuți în închisoare și aruncați într-un sistem de orfelinate aproape la fel de sinistru ca și cel al penitenciarelor.

O zi ca cea de astăzi ne obligă la un examen de conștiință față de îndatorirea noastră de a face orice este necesar pentru a preveni repetarea vreodată a acestor orori. Să îndreptăm un gând pios spre cei a căror viață a fost distrusă în închisorile comuniste și să ne amintim de datoria pe care o avem de a găsi dreptate și pace pentru victime, pentru binele întregii societăți românești”, scrie Ludovic Orban pe Facebook.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ludovic orbanmesaj orbanziua detinutilor politici anticomunisti
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes