A crescut de 3 ori prețul gigacaloriei, în București. Nicușor Dan mulțumește consilierilor USR, PNL și PMP

Preţul energiei termice creşte, de vineri, în Capitală, la 330 de lei fără TVA/gigacalorie, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) de miercuri. Preţul actual este de 137 de lei fără TVA/gigacalorie.

Proiectul a fost adoptat cu 33 de voturi „pentru”, 19 „împotrivă” şi o abţinere.

„Începând cu data de 1.04.2022, se aprobă preţul local de facturare al energiei termice furnizate populaţiei la un nivel de 330 lei/Gcal (exclusiv TVA)”, prevede hotărârea.

La începutul şedinţei CGMB, primarul general, Nicuşor Dan, a explicat că majorarea tarifului pentru gigacalorie suportat de bucureşteni este necesară, menţionând că nu a mai fost schimbat din 2011.

După votul de azi, din Consiliul General, primarul a scris pe Facebook:

“Consiliul General al Municipiului Bucureşti a votat majorarea preţului la gigacalorie pentru consumatorii casnici racordaţi la sistemul centralizat de termoficare. Noul preţ care va fi plătit de bucureşteni este 330 de lei + TVA şi va intra în vigoare pe 1 aprilie. Consilierii generali USR, PNL şi PMP şi-au asumat această majorare impopulară şi le mulţumesc că au făcut ce trebuie, fiindcă Primăria Generală nu mai putea susţine singură creşterea puternică a costurilor cu termoficarea. PMB va continua, însă, să subvenţioneze semnificativ costul gigacaloriei, tocmai pentru ca preţul plătit de bucureşteni să nu fie excesiv”, spune primarul general, Nicuşor Dan.

El a amintit că preţul gigacaloriei plătit de bucureşteni n-a mai fost mărit din anul 2011, precizezând că noul preţ e comparabil cu preţurile din alte mari oraşe.

“De exemplu, la Timişoara se plăteşte 350 de lei pe gigacalorie, la Oradea 373 de lei pe gigacalorie, iar la Constanţa 450 de lei pe gigacalorie. Aceste preţuri există din ianuarie / februarie, deci locuitorii acestor oraşe au plătit sau plătesc facturi majorate şi pentru lunile de iarnă. În Capitală, creşterea preţului la gigacalorie se va simţi deocamdată mai puţin, pentru că am intrat în primăvară şi în curând, timp de jumătate de an, nu va mai fi nevoie de furnizarea căldurii. Rog bucureştenii să înţeleagă situaţia şi îi asigur că n-am fi mărit acest preţ dacă n-am fi fost obligaţi de realităţile economice”, a arătat Nicuşor Dan.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

caldura bucurestipret gigacalorie
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes