A crescut preţul petrolului, pe fondul tulburărilor din Kazahstan şi scăderea producţiei în Libia

Pe fondul tulburărilor din Kazahstan şi a problemelor de producţie din Libia, preţurile petrolului au crescut joi cu mai mult de 1%.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent, de referinţă la nivel mondial, au crescut cu 1,09 dolari, sau cu1,3%, la 81,80 dolari pe baril, la cel mai ridicat nivel atins de la sfârşitul lunii noiembrie.

Ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a câştigat 1,40 dolari, sau 1,8%, până la 79,25 dolari pe baril, cel mai mare nivel consemnat de la jumătatea lunii noiembrie. Contractul a atins un maxim al şedinţei de 80,24 dolari pe baril.

”Producţia OPEC, deşi a crescut, a dezamăgit piaţa – nu va fi suficientă pentru a ţine pasul cu cererea”, a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group din Chicago.

Rusia a trimis joi paraşutişti în Kazahstan pentru a ajuta la înăbuşirea unei revolte la nivel naţional, după ce violenţe mortale s-au răspândit în fostul stat sovietic strâns controlat de autorităţi.

Nu au existat indicii că producţia de petrol din Kazahstan ar fi fost afectată până acum.

Între timp, în Libia, producţia de petrol a fost de 729.000 de barili pe zi, a declarat National Oil Corp, în scădere de la un maxim de peste 1,3 milioane baril pe zi anul trecut, din cauza lucrărilor de întreţinere şi a opririlor unor activităţi de exploatare.

Preţurile au crescut săptămâna aceasta, în pofida faptului că OPEC+ a decis să menţină o creştere convenită a producţiei în februarie, în timp ce stocurile de combustibil din SUA au crescut.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

kazahstan pret carburanti pret petrol productie petrol
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes