Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a afirmat că a început constituirea grupului de lucru pentru CE Oltenia. ”Scopul este să identificăm soluțiile și să colectăm toate datele pentru planul de restructurare și calendarul de implementare a măsurilor. Prima ședință de lucru va avea loc săptămâna viitoare.
Așa cum am spus la Rovinari, sunt dispus să fac, împreună cu echipa Ministerului Energiei, tot ceea ce este omenește posibil pentru a susține continuitatea și dezvoltarea activității CE Oltenia.”
Complexul Energetic Oltenia riscă, însă, să rămână fără specialiști după ce, în ultima perioadă, sute de angajați au ieșit la pensie. Acest lucru este cunoscut de toți angajații, iar noii salariați nu pot să suplinească încă, experiența celor care și-au dedicat toată activitatea profesională în cadrul acestei companii. Producătorul de energie riscă să rămână în dificultate din cauza plecărilor, iar acest lucru se resimte inclusiv la cea mai performantă termocentrală a CE Oltenia.
Președintele Sindicatului Energia Turceni, Eugen Iovan, a atras atenția că, din cauza deficitului mare de personal de la Termocentrala Turceni, nu se poate menține niciun grup în funcțiune. Eugen Iovan cere conducerii Complexului Energetic Oltenia să facă urgent o analiză a personalului din unitate, pentru ca viața angajaților să nu fie pusă în pericol. Acesta a precizat că Termocentrala Turceni a rămas cu doar 400 de salariați, după ce alți peste 300 s-au pensionat în ultimele luni, în baza Legii nr.197/2021. În acest moment, alți 600 de salariați au vârsta de peste 52 de ani și îndeplinesc condițiile de pensionare, iar cu cei 400 de salariați ce vor continua activitatea nu se poate menține niciun grup în funcțiune, atât din punct de vedere al funcționarii în condiții de siguranță, cât și din punct de vedere al sănătății și securității în muncă.
SE Turceni este cu mult sub normativul de personal, iar la unele secții se funcționează de mai mult timp sub normativul de avarie. Așadar, prin nefuncționarea cu cel puțin un grup energetic la SE Turceni se pune în pericol Sistemul Energetic Național. Pentru a funcționa în condiții de siguranță și a nu pune viața salariaților în pericol, Sindicatul Energia Turceni a făcut următoarele propuneri: 1. Redistribuirea de personal din cadrul CE Oltenia SA; 2. Angajarea din cadrul MINPREST sau din sursă externă; 3. Reangajarea personalului cu experiență.
“Nu e nevoie doar de un pansament, e nevoie de reinventarea acestei companii de tradiție. Am văzut la fața locului condițiile de lucru, dar și potențialul CEO: profesioniști adevărați, oameni muncitori, cu dragoste de România. Politica nu are ce căuta în acest proiect. E nevoie de toată lumea pentru a reuși împreună. Totodată, am început să lucrăm la un set de soluții pentru deblocarea investițiilor în hidrocentrale (unele aflate de peste cinci ani la peste 90% grad de finalizare), împreună cu experți juriști. Avem toată disponibilitatea de a respecta standardele reale de mediu, fără a pune în pericol securitatea energetică a României. Aceasta este nenegociabilă.” a mai declarat ministrul Burduja.
Comenteaza cu profilul facebook