Nokian Tyres, cea mai mare investiție din ultimii ani din România, și implicit din Oradea, a marcat astăzi începerea lucrărilor de construcție a noii sale fabrici de anvelope, fiind prima unitate cu emisii zero de CO2 din industria anvelopelor.
Evenimentul a avut loc în prezența premierului României, Nicolae Ciucă, a miniștrilor Sebastian Burduja (Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării) și Lucian Bode (Ministerul Afacerilor Interne), a președintelui Consiliului Județean, Ilie Bolojan, a primarului Oradiei, Florin Birta, a prefectului Dumitru Țiplea, a președintelui Consiliului de Administrație al Nokian Tyres, Jukka Hienonen și ai altor oficiali români și finlandezi, la nivel înalt.
Producția de anvelope este programată să înceapă în 2025, dar reprezentanții companiei au declarat că primele produse vor fi gata în toamna anului viitor.
Valoarea totală a investiției este estimată la circa 650 de milioane de euro, ceea ce o face una dintre cele mai mari investiții din țara noastră, din ultimii ani. Capacitatea anuală a fabricii va fi de 6 milioane de anvelope, cu potențial de extindere în viitor. Unitatea se va concentra pe producția de anvelope, în principal, pentru piața din Europa Centrală. Amplasamentul va include și o facilitate de distribuție pentru depozitarea și distribuția anvelopelor.
”Avem nevoie de proiecte de anvergură care să aibă o contribuţie substanţială la dezvoltarea economiei noastre”, a afirmat, joi, premierul Nicolae Ciucă, la ceremonia de inaugurare a lucrărilor la fabrica Nokian Tyres, prima fabrică de producere a anvelopelor cu emisii zero de CO2 din lume.
În discursul său, premierul Nicolae Ciucă le-a vorbit celor prezenți despre pașii care au condus la atragerea acestei investiții la noi, în condițiile în care reprezentanții Nokian Tyres aveau alte câteva zeci de opțiuni. De asemenea, prim-ministrul a adus cuvinte de laudă la adresa administrațiilor locale, care s-au implicat și au reușit să seteze cadrul potrivit pentru acest obiectiv.
„Au fost prezentate datele proiectului, au fost prezentate elemente de condiționalitate privind începerea și derularea proiectului şi, de asemenea, au fost menționate peste 40 de alte locații în 40 de țări, unde această investiție ar fi putut să înceapă. Când vine vorba de 40 de țări, sigur că există o anumită strângere de inimă legată de șansa de a fi ales pentru un astfel de proiect. Dar am înțeles la vremea respectivă viziunea companiei Nokian, am înțeles şi condițiile pe care le-au prezentat reprezentanții firmei de consultanță Deloitte şi, cel mai important, am înțeles că este vorba de o investiție pe termen lung, care va asigura o colaborare cu autoritățile române, cu autoritățile finlandeze și poate fi un foarte bun moment de extindere și de mai multă consistență în relațiile bilaterale dintre țările noastre. După ce am prezentat disponibilitatea noastră, i-am rugat să se gândească și să vadă potențialul din România, dincolo de oportunitate, potențial care, din perspectiva mea, a fost convingător și, desigur, angajamentul nostru de a sprijini proiectul de la nivelul Guvernului. Sprijinul nostru nu putea să vină fără sprijinul pe care l-au oferit autoritățile locale. Din perspectiva mea, autoritățile locale au fost cele care, practic, au setat cadrul pentru ca această investiție să se desfășoare, iar de la Guvern am venit cu garanțiile de sprijin pentru această investiție”, a subliniat premierul.
Comenteaza cu profilul facebook