A început curăţenia în Cişmigiu. Nicuşor Dan a dat termen o săptămână

Nicușor Dan a declarat luni dimineaţă, că ia în calcul externalizarea serviciilor de curăţenie în parcuri, precizând însă că procedura de achiziţie a unor astfel de servicii este anevoioasă. De asemenea, el a reluat afirmaţia conform căreia anul acesta nu sunt bani pentru amenajarea parcurilor, dar a dat asigurări că anul viitor situaţia va fi mai bună.

Primarul Nicuşor Dan s-a aflat marţi dimineaţă la intrarea în Parcul Cişmigiu, unde o echipă de muncitori urmează să facă lucrări de igienizare, după ce, în ultima perioadă, presa şi opinia publică au criticat modul în care arată marile parcuri din Bucureşti, în special parcurile Cişmigiu şi Herăstrău.

Nicuşor Dan a evocat posibilitatea externalizării acestor servicii dacă Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement, a cărei conducere a fost demisă recent, nu reuşeşte să se achite de sarcini, însă a subliniat că procedura de achiziţie este anevoioasă, necesitând până la 3 luni.

Avem o echipă de 40 de oameni de la ALPAB, care au o săptămână sarcina să pună la punct Cişmigiul, să facă curăţenie şi să tundă iarba acolo unde nu este tunsă. Puţin mai târziu, când o să avem bani, o să ne ocupăm de alei. Iar din marile investiţii, asta depinde de bugetul pe anul viitor, dar vă promit că în doi ani o să arate toate parcurile de care noi ne ocupăm aşa cum ar trebui să arate nişte parcuri. Este un test pentru ALPAB. În funcţie de ce vor face săptămânile astea vom decide dacă în viitor, după ce Compania de Parcuri se închide, dacă o să continuăm cu ALPAB prin muncitori angajaţi sau dacă o să externalizăm. Deci ce fac ei zilele astea, săptămânile astea, o să ne dea răspunsul ce se va întâmpla în viitor”, a afirmat Nicuşor Dan.

Ulterior, el a declarat: ”Externalizarea înseamnă să facem achiziţie publică. Din păcate, după cum ştiţi, este o diferenţă între a fi privat şi a fi autoritate publică. Când eşti autoritate publică, orice vrei să achiziţionezi peste piaţă de o anumită valoare trebuie să aştepţi cel puţin trei luni, până faci procedura, caietul de sarcini, termenele pe care le pui pe SEAP, aştepţi să se depună ofertele, le evaluezi, mai faci şi mai aştepţi pentru contestaţii, toate astea adunate, trei luni. Dacă vom lua această decizie (repet, e un test pe care îl avem acum cu oamenii noştri din ALPAB), dacă vom lua această decizie înseamnă că vom contracta cu o firmă privată, care să facă curat pe alei, care să tundă iarba, să facă curat pe ea, adică să strângă frunze, crengi şi tot ce mai cade, să golească coşurile de gunoi, exact ce au făcut şi angajaţii ALPAB înainte ca această activitate să se ducă înspre companie.

În ceea ce priveşte curăţarea statuilor, Nicuşor Dan a precizat că acestea nu ţin de ALPAB, ţin de Direcţia de Peisagistică, fostul AMPT. Primarul a precizat că în şedinţa de miercuri a Consiliului General sunt puse pe ordinea de zi mai multe proiecte care vizează parcurile.

Explicații despre interimatul la ALPAB

El a şi calificat drept ”eronată” ideea potrivit căreia nu poate prelua ca interimar conducerea ALPAB, instituţie subordonată Primăriei Capitalei. 

”Pentru că s-a spus în presă, e o interpretare eronată asta, că eu n-aş avea voie să conduc ALPAB. Pur şi simplu, Primăria Municipiului Bucureşti, ca instituţie, are în subordine 45 de instituţii subordonate. În momentul în care există vacanţă de post pe directorul, pe conducătorul uneia din aceste 45 de instituţii, automat primarul preia această sarcină”, a susţinut Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan a reluat şi afirmaţia potrivit căreia anul acesta nu sunt suficiente fonduri pentru parcuri, însă a dat asigurări că anul viitor situaţia va fi mai bună.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

alpabcuratare statuicuratenie cismigiunicusor danparcul cismigiu
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes