Mihail Gorbaciov a murit, conform presei oficiale din Rusia.
Ultimul președinte al URSS, Mihail Gorbaciov, a murit. El ar fi împlinit vârsta de 92 de ani
Decesul s-a produs după o lungă boală, a informat Spitalul Clinic Central.
„Mikhail Sergeevich Gorbaciov a murit în această seară după o boală gravă și prelungită”, a informat Spitalul Clinic Central din Moscova, conform Ria Novosti.
Fostul președinte al URSS a împlinit anul acesta 91 de ani.
Gorbaciov a fost al optulea și ultimul lider al Uniunii Sovietice, ocupând de-a lungul timpului funcțiile de secretar general al Partidului Comunist, președinte al Prezidiului Sovietului Suprem și președinte al Sovietului Suprem. Totodată, acesta a fost președinte al Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991.
Deși s-a angajat să păstreze statul sovietic și idealurile socialiste ale acestuia, Gorbaciov credea că este necesară o reformă semnificativă, în special după dezastrul de la Cernobîl din 1986.
El s-a retras din războiul sovieto-afgan și a inițiat întâlniri la nivel înalt cu președintele Statelor Unite, Ronald Reagan, pentru a limita armele nucleare și a pune capăt Războiului Rece.
***
După ce a pierdut puterea în decembrie 1991, când Uniunea Sovietică a implodat, el a încercat să-și convingă compatrioții că nu a căutat și nici nu a declanșat prăbușirea statului enorm pe care l-a condus cândva. „Nu numai că nu am vrut, am crezut că va fi o dramă, chiar o tragedie”, mi-a spus el la începutul anului 1995, când l-am însoțit într-o excursie la Novosibirsk, un oraș din vestul Siberiei.
Misiunea lui, a insistat el, fusese să reformeze Uniunea Sovietică și imperiul ei, nu să o distrugă. De fapt, el a susținut că doar un program amplu de reînnoire politică și economică ar fi putut oferi perspectiva păstrării sistemului sovietic. De aceea introdusese perestroika (restructurarea) și glasnostul (deschiderea). Aceste inițiative ar fi putut funcționa, credea el, dacă nu ar fi fost subminate din interior – în special de primarul Moscovei Boris Elțin, care a făcut eforturi pentru reforme mai radicale și a ajuns la conducerea Rusiei, cea mai mare parte a vechii Uniuni Sovietice.
În călătoria la Novosibirsk, care a coincis cu împlinirea a 10 ani de la ascensiunea lui Gorbaciov la putere, l-am putut observa de aproape pe fostul lider sovietic timp de câteva zile, când trăsăturile lui de personalitate și ambivalența politică erau pe deplin afișate. Întrucât mass-media rusă nu-i acorda prea multă atenție în acel moment, el a salutat interesul meu ca corespondent Newsweek și am fost liber să-l însoțesc peste tot.
Comenteaza cu profilul facebook