A murit prințul Mihai Dimitrie Sturdza – Paris, 25 aprilie 2020

A murit prințul Mihai Dimitrie Sturdza. Paris, 25 aprilie 2020
A murit prințul Mihai Dimitrie Sturdza. Paris, 25 aprilie 2020

Prințul Mihai Dimitrie Sturdza a murit la Paris. Tristul anunț a fost făcut sâmbătă de Filip-Lucian Iorga-Bărbulescu, un director din ICR.

Istoricul Lucian Filip-Iorga a deplâns, pe pagina personală de Facebook, trecerea în neființă a marelui aristocrat român.


”O veste teribil de tristă vine de la Paris. A trecut la cele veșnice prințul Mihai Dim. Sturdza, un mare aristocrat român și un mare genealogist. L-am cunoscut în timpul facultății, am colaborat cu texte și fotografii la Enciclopedia familiilor boierești, ne-am întâlnit de nenumărate ori, la Paris și la București, la evenimente științifice, lansări de carte, cafele sau sindrofii mondene. A participat, împreună cu soția lui, Isabelle, la nunta Anei și a mea.

Mi-a pus cu generozitate la dispoziție genealogia inedită a unei familii cu care mă înrudesc, Străjeștii, de la acel punct de pornire reușind ulterior să adaug noi și noi detalii și înrudiri. I-am admirat întotdeauna sobrietatea și hărnicia, pasiunea și spiritul de sacrificiu cu care și-a dedicat ultimele decenii din viață recuperării istoriei boierimii române”, spune istoricul .


Principele Mihai Dimitrie Sturdza, născut în 1934, la Bucureşti, este descendentul uneia dintre cele mai vechi şi mai ilustre familii domnitoare şi boiereşti din Moldova, care a dat doi domnitori în Moldova, Ioniţă Sandu Sturdza (a domnit între 1822 şi 1828) şi Mihail Sturdza (a domnit între 1834 şi 1849), un prim-ministru al României, D.A. Sturdza (care a fost şi preşedinte al Academiei Române, şi preşedinte al Partidului Naţional Liberal), înalţi dregători, cărturari, miniştri, militari, artişti.

Este, de asemenea, urmaş al familiei boiereşti Manu, care l-a dat pe generalul Gheorghe Manu, erou al Războiului de Independenţă, prim-ministru al României, ministru de Război şi de Finanţe, primar al Bucureştiului. Mihai Dimitrie Sturdza este strănepot, în linie dreaptă bărbătească, al lui Mihail Vodă Sturdza.

Mihai Dim. Sturdza a trecut, înainte să emigreze în Occident, prin închisorile şi lagărele comuniste de muncă. A fost, apoi, pe rând, diplomat al Institutului de Ştiinţe Politice din Paris, angajat al Departamentului de Schimburi Culturale şi Ştiintifice de la Ministerul de Externe al Franţei, interpret oficial de limba română al preşedinţilor Franţei, redactor politic la Europa Liberă.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

printul sturdza a murit sturdza
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes