A murit Valeria Seciu. Ea va fi înmormântată la Bellu

Valeria Seciu a murit. Ea va fi înmormântată la Bellu
Valeria Seciu a murit. Ea va fi înmormântată la Bellu

Actrița Valeria Seciu a murit la 83 de ani, vârstă pe care o împlinise în prima zi a lunii august. Valeria Seciu trăia în singurătate, după pierderea soțului în urmă cu mai mult timp, actorul Octavian Cotescu.

Trupul neînsufleţit va fi depus miercuri la capelă, la cimitirul Bellu. Acolo va fi înmormântată joi, alături de soţul său, actorul Octavian Cotescu, dragostea vieţii sale, decedat în 1985. A fost profesorul său la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la începutul anilor 60.

Fiul lor, Alexandru, a absolvit două facultăţi, iar din anul 2000 îl slujeşte pe Dumnezeu la Muntele Athos.

Valeria Seciu a fost colegă de promoție cu Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan şi cu alţi artişti din generaţia de aur. Valeria Seciu a jucat ultimul său rol la TVR, în piesa “Livada de Vişini”, unde a strălucit.

aleria Seciu s-a născut la 1 august 1939 la Bucureşti într-o familie de oameni obișnuiți.

În perioada 1960-1964 a frecventat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, la clasa profesorului A. Pop Marțian, care-l avea ca asistent pe nimeni altul decât Octavian Cotescu, cel care, ulterior, avea să-i devină soț.

La terminarea facultății, după un stagiu de doi ani la teatrul din Cluj-Napoca, Valeria Seciu a debutat pe scena Teatrului Național din București, în rolul Veronicăi Micle în spectacolul „Eminescu” de Mircea Ștefănescu, în regia lui Sică Alexandrescu.

A făcut parte din trupa Naționalului bucureștean până în 1977, după care a trecut la Teatrul Mic, condus atunci de Dinu Săraru și devenit fenomenul teatral al perioadei.

Aici, a interpretat marile roluri care au făcut-o celebră, majoritatea în spectacole regizate de Cătălina Buzoianu: Ersilia Drei din „Să-i îmbrăcăm pe cei goi” de Luigi Pirandello, Margareta din „Maestrul și margareta” după romsnul cu același titlu al lui Mihail Bulgakov sau Marguerite Gauthier din „Dama cu camelii” a lui Alexandre Dumas. După 1989, Valeria Seciu a înfiinţat una dintre primele trupe independente, Teatrul Levant, unde a colaborat cu regizoarea Cătălina Buzoianu, la spectacolul ”Pelicanul”, după August Strindberg, o piesă montată într-un spaţiu neconvenţional, într-un depozit al Sălii Dalles (1995).

Valeria Seciu s-a îndrăgostit, încă din timpul studenţiei de profesorul său, Octavian Cotescu, cu care s-a căsătorit după absolvirea Institutului de Teatru.

În anul 1968, s-a născut fiul lor, Alexandru, care a absolvit două facultăţi, iar începând cu anul 2000 a ales să-l slujească pe Dumnezeu, devenind călugăr la Muntele Athos.

Octavian Cotescu a trecut la Domnul în 22 august 1985, la doar 54 de ani, probabil în urma unui AVC provocat de stresul profesional intens, iar de atunci Valeria Seciu a ales să nu-şi mai refacă viaţa cu un alt bărbat.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

a murit valeria seciuvaleria seciuvaleria seciu a murit
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes