Abrogarea pensionării anticipate a magistraților, votată în Senat de majoritatea de dreapta

Senatul a adoptat, luni, cu 72 voturi ”pentru” și 50 voturi ”împotrivă” inițiativa legislativă privind abrogarea pensionării anticipate a magistraților. Inițiativa a fost depusă de mai mulți parlamentari PNL și USR. Propunerea vizează modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92 din 15 octombrie 2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei.

Proiectul prin care se abrogă pensionarea anticipată a magistraţilor, „o greşeală făcută în legislatura trecută”, este „bine-venit” pentru sistem, a declarat vicepreşedinta Senatului Alina Gorghiu.

Majoritatea sănătoasă din Parlament a dovedit, astăzi, că e unită, puternică și că nu își ia înapoi cuvântul dat în fața cetățenilor. Măsura aberantă marca Dragnea-Iordache cu pensionarea anticipată a magistraților, introdusă în 2018, prin modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, a fost abrogată. Este un început bun pentru dezamorsarea tuturor bombelor legislative introduse de PSD în Legile justiției și un semnal important că Parlamentul actual lucrează în beneficiul cetățeanului și pentru un stat de drept”, scrie pe facebook senatoarea liberală Alina Gorghiu.

Tot e precizează că legea a primit avizul CSM, astfel că, de la 1 ianuarie, pensionarea anticipată a maguistraților este anulată:

”Sper ca acest proiect să fie bine-venit pentru sistem, CSM-ul l-a încurajat, a fost de acord cu toate punctele pe care noi le-am propus, nu-mi rămâne decât să sper că vom repara în continuare toate greşelile făcute în legislatura trecută, astfel încât să finalizăm anul cu un MCV care nu mai e de actualitate pentru România. Senatul este Cameră decizională, un proiect prin care se abrogă practic această pensionare anticipată, care nu a intrat până acum în vigoare. Ştiţi că de doi ani de zile reuşim să prorogăm termenul intrării în vigoare. La 1 ianuarie 2022, ar fi expirat această prorogare, de aceea am găsit formula împreună cu CSM, care ne-a dat aviz favorabil pe acest proiect de lege, ca, la 1 ianuarie 2022, această prevedere să fie considerată abrogată”, a precizat Gorghiu.

Senatul cameră decizională

„Pensionarea anticipată a magistraților, după doar 20 de ani vechime, va fi abrogată de Senat, în calitate de cameră decizională. Vom scăpa, astfel, de o modificare nocivă pe care fosta guvernare a PSD a introdus-o în Legile Justiției și care le permitea judecătorilor și procurorilor să iasă la pensie la 45 de ani. Această sfidare la adresa românilor, care ar fi creat încă o categorie privilegiată de pensionari într-o țară în care majoritatea oamenilor iese la pensie la 65 de ani, nu a intrat în vigoare, deși fusese adoptată în 2018, fiind doar amânată succesiv. Prin votul senatorilor și adoptarea legii, revenim, astfel, la pensionarea judecătorilor și a procurorilor la 60 de ani și cu o vechime de 25 de ani în magistratură, într-un cadru legislativ clar și predictibil. Se înlătură, astfel, riscul unui mare dezastru”, a transmis și președinta Comisiei juridice a Senatului, Iuliana Scântei (PNL), înainte de ședința de plen.

Datele statistice scot în evidență carențele privind resursa umană calificată în sistem la momentul actual. Dacă la nivelul anului 2020, 296 magistrați s-au pensionat, în acest an, și cifrele sunt numai pentru primele două luni, 97 judecători și 27 procurori au formulat propuneri de eliberare din funcție. Este evident că o diminuare a numărului de magistrați ca urmare a pensionării anticipate a acestora ar fi perturbat și mai mult starea de fapt. Adevărul trist este că PSD, prin modul în care a acționat în precedenta legislatură, a avut grijă să priveze România de reforma atât de necesară a sistemului judiciar, iar justițiabilul de un act procesual optim. Însă, cu această reparație legislativă, inițiată de mine împreună cu alți colegi parlamentari, Parlamentul atestă că este demn de încrederea românilor. Și oferim o nouă imagine în spațiul extern, reparând ceea ce specialiștii de drept au semnalat în sens negativ în rapoartele MCV, în documentele Comisiei de la Veneția și GRECO. Cel mai mult mă bucură că PNL, prin votul de azi, bifează un important obiectiv pe termen scurt realizat la capitolul Justiție, așa cum ne-am angajat în programul de guvernare 2020-2024. Și că Parlamentul sprijină eforturile Guvernului Cîțu de ridicare a MCV pentru România”, mai scrie senatoarea Gorghiu.

Camera Deputaților a adoptat tacit inițiativa, Senatul fiind forul decizional în acest caz.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Alina Gorghiuanulare pensionare anticipataiuliana scanteipensionare anticipata magistratipensionare magistratisenat
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes