Actorul Bebe Bercovici a murit. Maia Morgenstern, devastată

Bebe Bercovici, actor al Teatrului Evreiesc de Stat în perioada 1959 – 1989, a încetat astăzi din viață.

Bebe Bercovici a fost nelipsit de pe scena Teatrului Evreiesc de Stat, de-a lungul celor treizeci de ani petrecuți aici, în spectacole precum ”OPINIA PUBLICĂ” de Aurel Storin (1959), ”OPERA DE TREI PARALE” de Bertolt Brecht (1962), ”TEVIE LĂPTARUL” de Șalom Alehem (1975), ”FIRUL DE AUR” de Avram Goldfaden (1975) sau ”SONATA KREUTZER” de Iacob Gordin (1988).

În 1987, Bebe Bercovici a fost nu doar protagonist, alături de Tricy Abramovici, ci și autor al piesei ȘI TOTUȘI O MARE IUBIRE, pusă în scenă de către Victor Ioan Frunză.

Maia Morgenstern, devastată

Actrița Maia Morgenstern a postat pe pagina sa de facebook un mesaj dureros, după moartea colegului său:

”L-am iubit. L-am prețuit. L-am urmat și urmărit. Mi-a fost frica de el. Mă fascina. Mă corecta.
Mă ajuta. Cred că am fost puțin îndrăgostită de el. Nu se putea astfel. Cu toții eram îndrăgostiți de el. Seduși. Vrăjiți. De inteligența sa. Sclipitoare. Tăioasă. Tăioasă precum era privirea verde a ochilor lui hipnotici. Ne era frică și sete…De curajul sau amețitor, senin. Eram Seduși de orizontul cultural imens. Vorbitor de limba idiș, determinat și puternic, a fost un actor desăvârșit. A avut puterea să treacă peste orice greutăți, peste orice piedici și s-a dedicat total cauzei, ființei Teatrului Evreiesc de Stat. Fără compromisuri, a preferat sa sacrifice zona de confort a unei recunoașteri artistice naționale/ internaționale, a ales să sacrifice o carieră artistica strălucitoare și binemeritată..pentru a susține, sprijini sluji Teatrul Evreiesc de Stat.
A fost frumos. Frumos. Frumos și sălbatic. M-a învățat ce înseamnă IUBIREA. Și determinarea. Și conștiința valorii de sine.

M-a învățat ce înseamnă respectul și ambiția. Respectul pentru adevăratele valori. Ambiția de a te perfecționa, de a cere mai mult de la tine și de la alții.
Dacă astăzi TES traieste, respira, este și pentru faptul ca a existat o pleiada de artiști care și-au dedicat talentul și energia, și-au consacrat existența permanenței culturii evreiești: Rudi Rosenfeld, Leonie Waldman-Eliaf, Hary Eliad Seidy Gluck, Mano Rippel…și alții

Domnule Bebe Bercovici, Teatrul Evreiesc de Stat vă va rămâne veșnic recunoscător.
Bebe Bercovici, fie memoria lui binecuvântată veșnic”, a scris marea noastră actriță.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Bebe BercoviciBebe Bercovici a muritMaia Morgenstern
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes