Acum 85 de ani s-a născut personajul Superman

Pe 18 aprilie 1938, a apărut primul număr al revistei de benzi desenate Action Comics, publicată de DC Comics, conform archive.org. A fost pentru prima dată când publicul a făcut cunoştinţă cu personajul Superman.

Acest personaj Superman este creaţia scriitorului Jerry Siegel şi a desenatorului Joe Shuster. La scurt timp după ce s-a născut pe planeta fictivă Krypton, Superman a fost trimis de părinţii săi pe Pământ, într-o navă ce a aterizat lângă Smallville, un oraş imaginar din SUA. Aici a fost găsit şi adoptat de cuplul de fermieri Jonathan şi Martha Kent, care l-au botezat Clark Kent.

Observând forţa supra-omenească a tânărului Clark, părinţii săi adoptivi l-au sfătuit să o folosească pentru binele semenilor săi. Clark se decide să lupte cu infracţionalitatea.

Ajuns la maturitate, Clark Kent se stabileşte în Metropolis, un oraş, de asemenea, fictiv, unde lucrează, în viaţa de zi cu zi ca jurnalist pentru Daily Planet. Este îndrăgostit de colega sa de breaslă Lois Lane şi se împrieteneşte cu fotograful Jimmy Olsen şi redactorul şef Perry White. Inamicii lui Superman sunt Brainiac, General Zod şi, mai ales, Lex Luthor.

Superman a devenit arhetipul supereroului, personaj ce poartă o costumaţie specifică atunci când acţionează împotriva forţelor răului, este dotat cu abilităţi extraordinare şi, în viaţa obişnuită, îşi ascunde identitatea în spatele unui personaj comun.

Începând cu anul 1938, benzi desenate ce îl au ca protagonist pe Superman au fost fost publicate constant de DC Comics. În urma succesului de proporţii înregistrat de personajul prezentat în Action Comics, în luna iunie 1939 a fost lansată revista Superman. Dacă Action Comics era concepută ca o antologie de benzi desenate, printre care s-au aflat şi cele cu Superman, de data aceasta personajului i-a fost dedicată o revistă în exclusivitate.

Benzile desenate cu Superman sunt cele mai vândute din istorie, cu 600 de milioane de exemplare. Pe locul secund sunt cele cu Batman, care a trezit interesul a 460 de milioane de cititori, apoi cele dedicate lui Spider-Man, cu 360 de milioane de exemplare vândute, arată portalul statista.com.

Pe micul ecran, Superman a debutat în serialul animat omonim, realizat de studiourile Fleischer şi Famous între 1941 şi 1943. În total, există 17 episoade, fiecare cu o durată de maxim 10 minute.

Primul film artistic cu Superman este un mini-serial din 1948, cu Kirk Alyn în rol principal, regizat de Spencer Gordon Bennet şi Thomas Carr. Doi ani mai târziu, a fost lansată o continuare, cu titlul “Atom Man vs Superman”.

În 1951, a apărut pelicula “Superman and the Mole Man”, cu George Reeves în rolul lui Superman.

Superman a devenit star internaţional odată cu pelicula omonimă din 1978, destinată marelui ecran, cu Christopher Reeve în rolul protagonistului şi regizată de Richard Donner. Este cel mai profitabil film cu Superman din istorie, potrivit https://www.boxofficemojo.com/. Uimitorul succes a dus la producţia a încă trei continuări, în 1980, 1983 şi 1987.

În 2006, a fost lansat filmul “Superman Returns”, regizat de Bryan Singer, cu Brandon Routh în rolul principal, potrivit imdb.com.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

cand a aparut supermansupermansuperouziua lui superman
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes