Administrarea de plasmă cu anticorpi reduce mortalitatea Covid cu 57%. Un al doilea aparat de colectare a fost instalat în București

Aparate de plasmafereza donate de BPHD Centrului de Transfuzie Sanguină București pentru tratamentuul Covid-19
Aparate de plasmafereza donate de BPHD Centrului de Transfuzie Sanguină București pentru tratamentuul Covid-19

Al doilea aparat de plasmafereză pentru Centrul de Transfuzie Sanguină București a fost instalat și colectează deja plasmă! Firma donatoare, Besmax Pharma Distribution, răspunde astfel creșterii numărului de donatori de plasmă convalescentă din Capitală, ajutând spitalele să aibă plasma salvatoare pentru pacienți și contribuind la efortul secțiilor de Terapie Intensivă de a face față numărului tot mai mare de cazuri severe de COVID-19.


Besmax Pharma Distribution (BPHD) este firma care a donat României 50 de aparate de plasmafereză pentru a colecta plasma cu anticorpi folosită în tratamentul îmbolnăvirii cu Covid-19 la pacienții critici, dar căreia i-au fost acceptate de Ministerul Sănătății, prin Centrele de transfuzii județene, doar 18 astfel de aparate, din motive greu de imaginat care sunt detaliate în articolele noastre:
Paradoxul GRATUITĂȚII în sistemul medical românesc: Donatorii devin DUȘMANI ai statului. Plasma convalescentă NU poate fi recoltată din cauza ”Baronilor sângelui”, iar românii mor de coronavirus
dar și în
Mii de pacienți cronici ar putea fi salvați. 10 episoade ale luptei cu sistemul de sănătate și mafia din sistemul de transfuzii”.
Cu toate acestea, colectarea de plasmă convalescentă este extrem de necesară și căutată de pacienții critici.

O nouă șansă la viață: dublarea capacității de recoltare

În București a fost instalat un al doilea aparat de plasmafereză, ceea ce sporește șansele ca terapia aceasta să salveze tot mai multe vieți.

Despre importanța donării de plasmă convalescentă, despre studiile clinice cu privire la beneficiile acestei terapii, dar și despre piedicile puse de birocrații statului în calea donatorilor a vorbit într-un interviu pentru Prima Tv, CEO-ul BPHD Florin Hozoc:

”Am instalat un al doilea aparat de plasmafereză la Centrul de Transfuzii București, astfel încât, practic, dublăm capacitatea de recoltare de plasmă convalescentă prin procedura de plasmaferază, după ce în ultimele două săptămâni au fost tot mai mulți donatori de plasmă după corectarea metodologiei și se ajunsese la cozi, la un număr destul de mare de donatori refuzați sau amânați. Acest al doilea echipament va ajuta ca fluxul de donatori să fie mult mai mare, să se poată procesa mai multe proceduri de plasmafereză în fiecare zi.

Donare de plasmă convalescentă, procedeu nedureros la îndemâna oricărui pacient vindecat de Covid-19

Dacă va fi nevoie, vom aduce și un al treilea echipament, oferit deasemenea gratuit pentru o perioadă de 1 an centrelor de transfuzie din București. Noi am fost dispuși să oferim 50 de echipamente în total, astfel încât să nu existe niciun centru de transfuzie care să nu aibă echipament de plasmafereză.

Din punctul nostru de vedere este de neînțeles argumentul că ”centrele nu sunt pregătite”. Centrele se pot pregăti dacă au echipament, iar instruirea necesară tot noi o asigurăm GRATUIT! Nu există niciun alt motiv decât reticența sau comoditatea sau chiar indolența celor care iau aceste decizii de a refuza echipamente.

Echipamentele pe care le-am oferit, sunt noi, produse în Germania, costă 25.000 de euro, fiecare astfel de echipament.

Studii internaționale promițătoare

În momentul de față, medicii consideră că este un tratament cu rezultate promițătoare, în condițiile în care studii clinice randomizate, analizate într-o mega analiză a medicilor americani, arată că reduce mortalitatea cu 57%. Este o reducere a mortalității mai mare chiar decât cea obținută prin administrarea de dexametazonă, în condițiile în care Remdesivir nu a dovedit, deocamdată, o reducere a mortalității.

În primele trei săptămâni după corectarea metodologiei de donare de plasmă a crescut cu peste 50% numărul de donatori față de perioada anterioară. Adică, în trei săptămâni au donat tot atât de mulți donatori cât în 15 săptămâni anterioare cât timp au funcționat aceste echipamente oferite de noi gratuit centrelor de transfuzii.

Există chiar centre de transfuzii care și-au truplat numărul de donatori după ce metodologia a fost debirocratizată. Acesta este un lucru important și este, poate, semnul cel mai clar că românii sunt buni donatori, doar că până acum i-a împiedicat birocrația. Pentru că este cel mai simplu mod de a-i ajuta pe ceilalți, pentru că este la îndemână, pentru că nu este o procedură dureroasă, pentru că se poate repeta fără niciun fel de probleme la fiecare două săptămâni, sunt informațiile oferite de Florin Hozoc, CEO Besmax Pharma Distribution.

Îndemn pentru cei vindecați de Covid-19

Plasmă convalescentă pentru tratamentul Covid-19 obținută prin plasmafereză

Florin Hozoc are și un îndemn pentru pacienții care s-au vindecat de Covid-19 și au acum șansa de a dona plasmă cu anticorpi, care poate contribui a salvarea românilor pe care boala i-a adus în stare critică:

Dacă ești un supraviețuitor, dacă ai putut să demonstrezi celorlalți cum se supraviețuiește este important să-i ajuți pe cei care o fac mult mai greu decât ai făcut-o tu. Este un gest atât de simplu, atât de nedureros, încât este păcat să nu-l faci. Eu nu aș putea să mă privesc în oglindă și să știu că nu am făcut lucrul ăsta, deși puteam să salvez o viață

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

colectare plasma bucurestidonatie echipamente colectare plasmaflorin hozocplasma convalescentaplasma salveaza vietiplasmaferezatratament plasma convalescentaunde donez plasma
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes