Social

Administratorii Domeniului Ştirbey au denumit o terasă după fostul lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej. IICCMER, reacție rapidă


Administratorii Domeniul Ştirbey au denumit o terasă cu numele fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, iar Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) consideră „totalmente inadecvată folosirea în scop de marketing a numelui fostului lider comunist şi solicită schimbarea de urgenţă a acestei denumiri”.

Potrivit IICCMER, Gheorghe Gheorghiu-Dej a avut un rol determinant în instaurarea comunismului în România şi în schimbările dramatice care au afectat ţara din punct de vedere politic, economic, social şi cultural. De numele fostului dictator se leagă desfiinţarea partidelor politice, epurările, miile de procese politice în urma cărora numeroşi cetăţeni nevinovaţi au ajuns în închisori şi lagăre, procesul de colectivizare forţată a agriculturii ş.a.

„A ignora crimele şi abuzurile comise în România comunistă reprezintă o impietate faţă de memoria celor care au suferit direct şi indirect ca efect al măsurilor luate de regimul totalitar instalat după cel de-al Doilea Război Mondial”, este poziţia IICCMER.

Anunţul de pe contul de Facebook „Palatul Ştirbey Buftea” prezintă Terasa DEJ drept locul unde Gheorghiu-Dej juca popice.

„Ştiai că… Gheorghe Gheorghiu Dej venea periodic să joace popice la popicăria care acum a fost transformată în Terasa DEJ?. Accesul la Terasa Palatului Ştirbey se face doar cu programare şi pe baza voucherului de 50 lei/ pers (ce se achiziţionează la intrare). Vizitarea Domeniului Ştirbey se face cu o taxă de 20 lei/persoană”.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2009, având ca scop principal investigarea şi identificarea abuzurilor şi încălcărilor drepturilor omului pe durata regimului comunist în România şi sesizarea organelor îndreptăţite să ia măsuri în aceste cazuri. În acelaşi timp, IICCMER sprijină constituirea unor mecanisme educaţionale şi de informare destinate să promoveze la nivel naţional şi internaţional memoria perioadei comuniste din istoria României şi de încurajare a dezvoltării unei culturi a libertăţii, democraţiei şi a statului de drept.

Alte știri de interes

Generalul-maior Petrișor Mandu a murit la două zile după soția sa. Ambii au avut coronavirus

Mihnea Tudor

Week-end de coșmar: Zeci de şoferi şi motociclişti, amendaţi pentru deficienţe tehnice ale autovehiculelor

Saghin Cristian

Se întâmplă la Serviciul Pașapoarte: Mort, chemat la birou pentru a da lămuriri

Gloria Pascu

Individul care a împuşcat în cap o altă persoană, cu un pistol cu bile, prins de poliţişti

Saghin Cristian

Strănepotul lui Ion Creangă, preotul Ailioaiei, a murit de Covid

Mihnea Tudor

Poliția Siguranța Școlară, înființată sub semnătura lui Vela. Va combate violența și bullying-ul în școli

Gloria Pascu

Aeroportul Henri Coandă – schimbări importante privind accesul pasagerilor

Gloria Pascu

Sindicatul polițiștilor Europol: Bode minte cu nerușinare. Șoferul SPP nu are nicio vină. Ne spuneți și nouă ce fumați?

Mihnea Tudor

Valerică Râmbu padelează pe Dunăre pentru strângere de fonduri pentru un bazin de hidrokinetoterapie pentru copii cu dizabilități

Gloria Pascu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »