Ajutorul de stat pentru turism se va acorda în continuare. Noul termen a fost deja aprobat

Ordonanță de Urgență referitoare la schema de ajutor de stat în turism a fost dată în urmă cu aproape două luni, iar vineri Guvernul a făcut mai multe modificări. Una dintre cele mai importante se referă la prelungirea cu șase luni a datei limită. Proiectul de Lege va fi prezentat în scurt timp în Parlament, pentru a fi votat.

În 30 decembrie 2020, Guvernul dădea OUG nr 224 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentație și agenții de turism, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de Covid-19.

Schema de ajutor de stat își propune relansarea acestui sector prin salvarea de la faliment a unui număr important de actori economici și salvarea locurilor de muncă generate de aceștia. „Intrarea lor în faliment ar genera un efect de domino economic ce ar avea grave implicații economice la nivel național”, se arată în OUG 224.

În plus, documentul își propune stimularea întreprinderilor din acest sector să mențină activitatea pentru o perioadă de minimum 6 luni. În varianta inițială, schema de ajutor de stat se derula până la 30.06.2021, plata sumelor corespunzătoare urmând a fi realizată în 30 de zile de la semnarea contractului de finanțare.

Prin modificarea adoptată vineri, termenul este prelungit pentru 31 decembrie 2021 iar plata sumelor corespunzătoare urmează a fi realizată până cel târziu la data de 30 iunie 2022, în limita creditului bugetar.

Ajutorul se acordă beneficiarilor sub forma unor granturi în cuantum de 20% din baza de calcul, rezultată din desfășurarea activităților în 2020 comparativ cu 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro la nivel de întreprindere. Cifrele utilizate trebuie să fie brute, înainte de deducerea impozitelor sau a altor taxe.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ajutor de stat tursim prelungire termen ajutor de stat termen acordare ajutor turism
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes