Eveniment

ALEGERI ÎN SUA Peste jumătate dintre republicanii consideră că victoria lui Biden a fost ”trucată”

Aproape jumătate dintre americanii care fac parte din Partidul Republican consideră că Donald Trump a ”câştigat legitim” alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie în Statele Unite, dar că i-a fost furată victoria, potrivit unui sondaj Reuters-Ipsos.

Ancheta a fost realizată de la 13 la 17 noiembrie aupra unui eşantion de 1.346 de persoane – 598 de democraţi şi 496 de republicani – a fost publicată miercuri şi are o marjă de eroare de plus sau minus cinci puncte procentuale.

Ea arată că – prin refuzul său de a-şi recunoaşte înfrângerea în faţa lui Joe Biden şi prin false acuzaţii de fraude masive – Donald Trump pare să profite ilegitim de încrederea pe care americanii o au în democraţia lor, mai ales în rândul republicanilor.

În total, 73% dintre persoanele intervievate spun că Joe Biden a obţinut o victorie în scrutin şi doar 5% afirmă că Trump a obţinut o victorie.

Însă, întrebaţi dacă democratul este ”învingătorul legitim” în alegerile prezidenţiale, republicanii îşi exprimă dubiile. Doar 29% dintre ei sunt de acord cu acest lucru, iar 52% susţin că republicanul în exerciţiu este ”învingătorul legitim”.

Întrebaţi ce gândesc, 68% dintre republicani se declară îngrijoraţi de posibilitatea ca alegerile să fi fost ”trucate”. Doar 16% dintre democraţi sunt de această părere şi o treime dintre independenţi.

Joe Biden a fost declarat învingătorul alegerilor, la 7 noiembrie, de către marile posturi americane de televiziune şi de Institutul Edison Research. Fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama a obţinut votul a 306 de mari electori în Colegiul Electoral, iar Trump 232.

14 decembrie, ziua decisivă

Colegiul Electoral se reuneşte la 14 decembrie pentru a-l desemna pe viitorul locatar al Casei Albe. Un candidat are nevoie de votul al cel puţin 270 de mari electori pentru a fi ales. În votul popular, Biden l-a înfrânt de asemenea pe Trump.

Sondajul relevă de asemenea o degradare a opiniei americanilor despre fiabilitatea proceselor electorale. În 2016, după victoria lui Donald Trump împotriva lui Hillary Clinton, 62% dintre americani considerau că alegerile prezidenţiale au fost ”legitime şi exacte”.

În prezent, procentul lor a scăzut la 55%.

Invers, procentul persoanelor care consideră că scrutinul a fost falsificat prin voturi ilegale sau manipulări electorale a crescut de la 16 la 28%.

Alte știri de interes

Moeciu de Sus – Câteva pensiuni au fost mistuite de flăcări

Mihnea Tudor

Milionarul Ioan Niculae are COVID-19. Patronul Astrei, în stare gravă la ATI

Mihnea Tudor

Guvernul a aprobat Hotărârea privind Strategia de vaccinare anti-Covid-19. 70% din populaţie ar fi putea fi implicată

Mihnea Tudor

Ziua Națională – Restricții de circulație în Capitală, luni și marți

Saghin Cristian

Lovitură de teatru: Daniel Tudorache a plătit cauțiunea de 1 milion de euro

Mihnea Tudor

Tribunalul Constanţa a respins suspendarea deciziei CJSU care interzice pelerinajele religioase

Mihnea Tudor

Leul din videoclipul lui Dani Mocanu, găsit și mutat la zoo

Saghin Cristian

De Ziua Sfântului Andrei, Crucea de pe Caraiman va fi resfințită

Mihnea Tudor

Un bărbat a murit după ce s-a împuşcat, într-un poligon

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »