ALEGERI LOCALE – Deputații au decis când vom vota

  • Procedurile privind organizarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale se iniţiază în termen de 6 luni de la data expirării duratei stării de urgenţă sau stării alertă.
  • Data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale se stabileşte prin lege organică, cu cel puțin 75 de zile înaintea votării.

Parlamentariii au decis,miercuri, că ne putem vota primarul și consilierii locali în cel mult şase luni de la expirarea stării de alertă. Astfel, se poate ajunge ca mandatele acestora să fie prelungite până după Anul Nou.

Reprezentanții puterii sunt nemulţumiţi de modificările aduse actului normativ în comisia juridică. ”Am sperat că va fi adoptat măcar în forma în care Senatul a înţeles să aprobe acastă ordonanţă de urgenţă. Din nefericire, ieri, în comisia juridică au intervenit cu o serie de amendamente care din punctul nostru de vedere nu pot fi acceptate”, consideră Gabriel Andronache, PNL.

Pe de altă parte, deputatul PSD Florin Iordache spune că este normal ca Parlamentul să decidă data alegerilor şi îi invită pe liberali să sesizeze legea la Curtea Constituţională: „De ce vă deranjează pe dumneavoastră faptul că Parlamentul va stabili data alegerilor? (…) Dacă vreţi să atacaţi la Curte puteţi ataca, ca de obicei, la Curte, propria ordonanţă pe care a dat-o Guvernul şi noi rămânem la părerea că Parlamentul trebuie să decidă data alegerilor”.

Proiectul a fost adoptat decizional de Camera Deputaţilor şi urmează să fie trimis preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

PNL are posibilitatea să sesizeze CCR în privinţa proiectului adoptat de Parlament, mai ales că Guvernul dorea ca alegerile locale să aibă loc în septembrie, conform Antena3.

România va intra, pe 15 mai, după starea de urgență în stare de alertă. Starea de urgenţă a fost instituită pe întreg teritoriul ţării pe 16 martie şi a fost prelungită de preşedintele Iohannis, ulterior, până pe 14 mai, inclusiv. Alegerile locale au fost amânate la începutul lunii aprilie, atunci când Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care se prelungesc mandatele aleșilor locali până cel târziu pe 31 decembrie din cauza pandemiei de coronavirus.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

alegeri localedata alegeri localevot primar
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes