Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok, ca și Skripal

Examene medicale efectuate asupra opozantului rus Aleksei Navalnîi de către un laborator aparţinând armatei germane aduc ”proba fără echivoc” a faptului că acesta a fost otrăvit ”cu un agent neurotoxic de tip Noviciok”, a anunţat miercuri Guvernul german, relatează AFP.

”Guvernul federal îşi va informa partenerii din UE şi NATO cu privire la rezultatul anchetei. El va discuta cu partenerii săi despre o reacţie comună adecvată, în lumina acţiunii ruse. Este şocant că Aleksei Navalnîi a fost victima unei agresiuni cu un agent neurotoxic în Rusia. Guvernul federal condamnă această agresiune în modul cel mai ferm”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Merkel, Steffen Seibert. Guvernul german preconizează de asemenea „să intre în contact cu Organizaţia pentru Interzicerea Armamentului Chimic (OIAC)”, având în vedere că agenţii de tip Noviciok sunt interzişi de acest organism.

Guvernul german condamnă acest atac „în cei mai fermi termeni” şi cere Rusiei să prezinte clarificări „urgente”. Ministerul german de Externe urmează să îl informeze pe ambasadorul rus cu privire la rezultatele anchetei. Pe de altă parte, Agela Merkel şi-a adunat miniştrii într-o şedinţă pe tema otrăvirii lui Navalnîi.

Anterior, medicii de la Spitalul Charite din Berlin anunţaseră că au găsit urme de inhibitori de colinesterază în corpul opozantului rus şi că îl tratează cu medicamente anti-Noviciok. Un agent neurotoxic din gama Noviciok a fost folosit şi în cazul otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal în teritoriul englez, în martie 2018. Acest caz a crescut tensiunile dintre Marea Britanie şi Rusia şi a provocat cel mai mare val de expluzări de diplomaţi din istorie.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost transferat la Berlin, la 22 august, pentru a primi îngrijiri medicale după ce s-a simţit rău cu două zile mai devreme în avionul cu care se întorcea de la Tomsk la Moscova.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Aleksei Navalnii navalnii otravit cu noviciok navalnii skripal noviciok Opozantul rus Opozantul rus Aleksei Navalnii
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes