International Recomandate

Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok, ca și Skripal

Examene medicale efectuate asupra opozantului rus Aleksei Navalnîi de către un laborator aparţinând armatei germane aduc ”proba fără echivoc” a faptului că acesta a fost otrăvit ”cu un agent neurotoxic de tip Noviciok”, a anunţat miercuri Guvernul german, relatează AFP.

”Guvernul federal îşi va informa partenerii din UE şi NATO cu privire la rezultatul anchetei. El va discuta cu partenerii săi despre o reacţie comună adecvată, în lumina acţiunii ruse. Este şocant că Aleksei Navalnîi a fost victima unei agresiuni cu un agent neurotoxic în Rusia. Guvernul federal condamnă această agresiune în modul cel mai ferm”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Merkel, Steffen Seibert. Guvernul german preconizează de asemenea „să intre în contact cu Organizaţia pentru Interzicerea Armamentului Chimic (OIAC)”, având în vedere că agenţii de tip Noviciok sunt interzişi de acest organism.

Guvernul german condamnă acest atac „în cei mai fermi termeni” şi cere Rusiei să prezinte clarificări „urgente”. Ministerul german de Externe urmează să îl informeze pe ambasadorul rus cu privire la rezultatele anchetei. Pe de altă parte, Agela Merkel şi-a adunat miniştrii într-o şedinţă pe tema otrăvirii lui Navalnîi.

Anterior, medicii de la Spitalul Charite din Berlin anunţaseră că au găsit urme de inhibitori de colinesterază în corpul opozantului rus şi că îl tratează cu medicamente anti-Noviciok. Un agent neurotoxic din gama Noviciok a fost folosit şi în cazul otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal în teritoriul englez, în martie 2018. Acest caz a crescut tensiunile dintre Marea Britanie şi Rusia şi a provocat cel mai mare val de expluzări de diplomaţi din istorie.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost transferat la Berlin, la 22 august, pentru a primi îngrijiri medicale după ce s-a simţit rău cu două zile mai devreme în avionul cu care se întorcea de la Tomsk la Moscova.

Alte știri de interes

Elena Udrea nu vede cu ochi buni ”entuziasmul” cu care s-a votat ”noul”. Cine este marele perdant al acestor alegeri locale

Mihnea Tudor

Nicuşor Dan: Este ziua de naştere a noului Bucureşti – VIDEO

Mihnea Tudor

EXIT-POLL ora 21.00 – Alegeri locale 2020. Rezultate alegeri București și în țară. Cine a câștigat Primăria Generală

Mihnea Tudor

Se schimbă vremea: Cod galben şi cod portocaliu de ploi abundente, vânt şi descărcări electrice

Mihnea Tudor

Surpriză pentru studenţii care au burse sociale şi învaţă la universităţi care vor face cursuri online

Gloria Pascu

Ce este Inițiativa Smart Village. Integrarea satului inteligent în dezvoltarea rurală

Furdu Constantin

Regina Elisabeta a II-a îşi pierde tronul în Barbados

Mihnea Tudor

Orban: Astăzi, PSD ”a băgat România în faliment”. Raport de-a dreptul imbecil

Mihnea Tudor

Conflictul între Guvern și Parlament pe tema moțiunii de cenzură, tranșat de decizia CCR

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »