Alexandru Rafila: Dacă nu ne revenim rapid, o să avem probleme

Medicul Alexandru Rafila a tras un semnal de alarmă legat de creșterea numărului de noi cazuri de coronavirus, adăugând că România este pe locul 3 în U.E. din punct de vedere al „incidenței cumulative”.

Medicul a afirmat luni, la Antena 3, că trasmiterea infecției cu Covid-19 este deosebit de accentuată în România.

”Suntem pe creștere, este adevărat, așa se întâmplă cu bolile acestea înalt transmisibile, creșterea dacă nu e controlată, este logaritmică, adică fiecare persoană infectată poate să infecteze la rândul ei mai multe persoane. Ceea ce se întâmplă în America, atât în cea de Nord, cât și cea de Sud, în Africa și în unele țări din Asia a dus la creșterea accelerată. De exemplu, în ultima zi am avut 200.000 de cazuri noi la nivel mondial”, a spus profesorul Rafila, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România.

”Ar trebui să știm că am plecat, în perioada cea mai bună, acum 4 săptămâni, ajunsesem chiar la 1,5% cazuri pozitive din totalul probelor. S-a stabilizat oarecum la 3%. Acum, zilele acestea de weekend, când se testează mai puțin, nu doar în România, vedem procente de 6%. Există transmitere comunitară, iar lumea s-a relaxat foarte mult în ceea ce privește măsurile de prevenție, dacă nu ne revenim rapid, o să avem probleme”, mai spune profesorul Alexandru Rafila.

”Au fost multe discuții legate de faptul că virusul își pierde capacitatea de trasmitere după un ciclu de aproximativ 10-12 săptămâni, în mare măsură, și că epidemia se va opri. Se vede clar că nu este așa. În România, în ultimele 10-12 zile, asistăm la o creștere importantă ce ar trebui să ne dea de gândit, să respectăm acele câteva măsuri simple pentru a avea o vară liniștită. Ar trebui toți să milităm în acest sens”, a declarat reprezentantul OMS în România.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

alexandru rafila cazuri coronavirus coronavirus masuri de relaxare transmitere rapida
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes