Sanatate

Alexandru Rafila, despre decizia CCR: Accentul trebuie mutat pe responsabilitățile de prevenire și transmitere a bolii

În opinia profesorului Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, ceea ce ține de drept și de norme legislative nu trebuie confundat cu acțiunea de prevenire a transmiterii bolii. El crede că, în cazul deciziei CCR, discuția trebuie mutate din zona juridică în cea medicală și a responsabilizării fiecărei persoane în legătură cu noul coronavirus.

”Sunt niște decizii care sunt de natură juridică și care au fost luate, probabil, ținând cont de legislație, de dreptul constituțional și atunci este în regulă, nu asta este problema. Ar trebui să aducem discuția în zona medicală și în zona responsabilității fiecărei persoane”, a spus profesorul Alexandru Rafila, duminică la Digi 24.

Medicul a precizat că persoanele care au fost carantinate și care au ales să meargă în familie, la domiciliu trebuie să se izoleze pentru a nu-i îmbolnăvi și pe ceilalți membri ai familiei.

”Eu sunt convins că și persoanele care au fost în carantină, dacă se duc la domiciliu e bine să se izoleze, să nu își îmbolnăvească alți membri de familie, trebuie puțin să ne dăm seama că aceste norme legislative, juridice și așa mai departe, sunt una, prevenirea transmiterii bolii e o altă discuție și cred că trebuie să ne concentrăm puțin să învățăm, să educăm oamenii, să insistăm asupra măsurilor preventive pe care trebuie să le luăm și să lăsăm la o parte discuțiile de natură juridică”, a precizat Alexandru Rafila.

Rafila a făcut aceste comentarii în contextul deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri adoptate pentru împiedicarea răspândirii pandemiei de coronavirus.

Alte știri de interes

Horaţiu Moldovan explică acuratețea testelor PCR și dă detalii despre testările din România

Mihnea Tudor

Bilanț coronavirus România 6 august – 1.345 cazuri noi de persoane infectate cu SARS–CoV–2

Mihnea Tudor

Dr Marinescu, de la ”Matei Balș”, despre efectul de domino în cazul infectărilor cu coronavirus

Gloria Pascu

Bilanț coronavirus România 5 august – 1.309 noi cazuri confirmate în ultimele 24 de ore

Mihnea Tudor

Posturi libere de medici, cu peste 30.000 de lei salariu. Nimeni nu le vrea

Gloria Pascu

Arafat, reacție după anularea carantinei din Gornet: ”Satul rămâne în carantină”

Mihnea Tudor

Rafila: Ne așteptăm ca numărul cazurilor de pacienți care au nevoie de terapie intensivă, dar și numărul deceselor să crească

Gloria Pascu

Medicul Virgil Musta, previziune privind calmarea epidemiei: Dacă luăm măsuri bune…

Gloria Pascu

Spitalul Militar ROL 2 de la Ana Aslan redevine operațional

Saghin Cristian

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »