Alexe: Mii de euro pentru eficientizarea energetică a casei. Când și cum te poți înscrie în program

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat că proprietarii de case pot primi până la 15.000 de euro pentru a-şi eficientiza energetic locuințele, în cadrul programului “Casa Eficientă Energetic”. Cererile de finanțare pot fi depuse începând cu data de 15 septembrie. Suma e nerambursabilă.

”Vreau să-i anunţ pe români că suntem aproape de start şi au timp până pe 15 septembrie ca fiecare dintre ei să-şi pună ordine în hârtii şi evident să se hotărască ce vor să facă cu această primă de eficienţă energetică de 15.000 de euro din partea statului român”, a declarat, miercuri, Costel Alexe, într-o conferință de presă.

Acesta a susținut că românii pot primi 15.000 de euro de la stat pentru a-şi eficientiza energetic locuințele, suma fiind nerambursabilă.

”Pentru a deveni eligibil, un proprietar trebuie să realizeze auditul energetic al locuinţei, iar eficienţa imobilului să crească măcar cu o clasă. Din proiect va rezulta şi ce lucrări trebuie făcute pentru a atinge condiţia finanţării, fie instalarea de ferestre izolante, fie izolarea acoperişului, a pereţilor exteriori ori montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilaţie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mişcare sau orice poate duce la eficientizarea energetică a locuinţei. Toate aceste echipamente, dar şi altele, sunt eligibile prin acest program”, a explicat Alexe.

Nu mai mult de 15.000 de euro

Bugetul alocat programului “Casa Eficientă Energetic” e de 430 de milioane de lei, bani de care ar urma să beneficieze circa 9.000 de case.

”Fiecare proiect depus va primi finanţare în cuantum de 60% din costul investiţiei, dar nu mai mult de 15.000 de euro. Programul nostru are un scop clar: reducerea consumului de energie din casele noastre şi evident a emisiilor de gaze cu efect de seră”, a mai afirmat ministrul liberal al Mediului.

El a mai spus că, în acest moment, majoritatea caselor din România nu sunt bine izolate, motiv pentru care pierderile de energie prin pereții exteriori ajung chiar și la 30%, iar prin ferestre și acoperișuri la 25%.

Cum te poți înscrie în programul “Casa Eficientă Energetic”

Ministrul Mediului a explicat apoi și cum se face înscrierea în program. Aceasta se realizează online. După acceptarea cererii, proprietarii vor primi câte un număr unic de înregistrare şi au la dispoziţie 60 de zile pentru a veni cu tot dosarul.

Investiţiile trebuie finalizate în maximum 18 luni. Proprietarii pot lua echipamentele de unde vor ei din ţară, dar lucrările trebuie efectuate doar de firme specializate.

”La final, Administraţia Fondului pentru Mediu decontează cei 60% din investiţie după un nou audit energetic al casei pentru a vedea trecerea dintr-o clasă energetică inferioară într-una superioară”, a explicat Alexe.

Tot miercuri, ministrul Mediului a anunțat lansarea în dezbatere publică a programului de eficienţă energetică pentru şcoli şi grădiniţe, pentru care ar urma să fie alocate 384 de milioane de lei. 400 de unități de învățământ ar trebui să fie eficientizate energetic, prin intermediul acestui porgram. „Orice şcoală din România poate primi finanţare de la noi pentru lucrări de izolaţie termică, încălzire centralizată, reducerea consumului de energie sau a emisiilor de gaze cu efect de seră”, a precizat Alexe, la finalul conferinței pentru lansarea noului program AFM Casa Eficientă Energetic pentru instituții publice (școli, grădinițe).

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

bani de la guvernbani pentru eficienta termicacasa eficienta energeticcasa eficienta tewrmiceficientizare termica
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes