International

Ambasadorul SUA în China a demisionat

Ambasadorul Statelor Unite în China, Terry Branstad, oficialul american cu cel mai înalt rang prezent la Beijing din 2017, şi-a prezentat demisia, a anunţat luni pe Twitter secretarul de stat american Mike Pompeo, într-un context de tensiuni puternice între cele două ţări, relatează AFP, preliuată de news.ro.

Motivele demisiei nu au fost precizate imediat. Ministerul chinez de Externe, care acuză tweetul lui Pompeo, a anunţat că nu a fost informat cuprivire la această demisie.

Şeful diplomaţiei americane îi mulţumeşte ambasadorului şi apreciază, într-un mesaj postat pe Twitter, că Terry Branstad a ”contribuit la reechilibrarea relaţiilor Statelor Unite cu China, pentru ca ele să se bazeze mai mult pe rezultate, bilaterale şi echilibrate”:

Branstad, în vârstă de 73 de ani, a fost guvernatorul statului Iowa din Midwestul american în două rânduri, din 1983 în 1999 şi din 2011 în 2017. El se afla la post la Beijing din 2017, reprezentând Washingtonul în timpul unei perioade foarte tensionate cu China în domeniul comerţului, unor revendicări teritoriale locale, a pandemiei covid-19 şi tulburărilor de la Hong Kong.

În iunie, el a fost convocat de Beijing, după ce preşedintele american Donald Trump a semnat o lege care autorizează impunerea unor sancţiuni liderilor Hong Kongului, o acţiune pe care Ministerul chinez de Externe a denunţat-o drept ”un amestec grosolan în afacerile interne chineze”.

Anul trecut el a îndemnat China să deschidă un ”dialog real” cu Dalai Lama – într-o rară vizită a unui oficial american în Tibet, unde Guvernul chinez este acuzat de o reprimare la scară mare.

Un susţinător al lui Donald Trump din primul moment, în alegerile prezidenţiale din 2016, el a fost numit în post la Beijing la scurt timp după alegerea acestuia.

La acea vreme, anturajul lui Trump îi lăuda ”marea înţelegere a Chinei şi a chinezilor”. El l-a cunoscut pe actualul preşedinte chinez Xi Jinping în anii ’80.

Alte știri de interes

Regina Elisabeta a II-a îşi pierde tronul în Barbados

Mihnea Tudor

Noua Zeelandă ar putea să-și schimbe numele cu unul indigen

Mihnea Tudor

UE testează interoperabilitatea între aplicaţii de urmărire a Covid-19 în şase state

Mihnea Tudor

Sebastian Kurz: Austria a intrat în al doilea val de coronavirus

Mihnea Tudor

Erdogan, amenințare fără precedent la adresa Franței: Nu căutaţi ceartă cu Turcia!

Saghin Cristian

Efect neașteptat al pastilelor de Paracetamol

Mihnea Tudor

Trump i-a spus jurnalistului Bob Woodward că ştia în februarie că maladia Covid-19 este „o chestie mortală”, dar voia să o minimalizeze

Saghin Cristian

Opozantul belarus Maxim Znak, un membru al Consiliului de Coordonare al opoziţiei, arestat de bărbaţi ”mascaţi” în civil

Saghin Cristian

Guvernul cere să-l apere pe Trump într-un dosar în care este acuzat de editorialista E Jean Carroll de viol şi defăimare

Saghin Cristian

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »