Special

Amenzile URIAȘE sunt neconstituționale. CCR a admis sesizarea Avocatului Poporului

Curtea Constituțională a României
Curtea Constituțională a României

CCR a admis miercuri sesizarea Avocatului Poporului făcută împotriva OUG 36/2020, prin care Guvernul Orban a introdus amenzi între 20.000 şi 200.000 pentru nerespectarea ordonanţelor militare şi a condiţiilor de izolare în perioada stării de urgenţă.

CCR a declarat ordonanța ca neconstitutională, pentru ca nu au suficienta claritate si predictibilitate. Amenzile se acordau subiectiv si arbitrar, pentru ca nu exista criterii clare de acordare, a sustinut Avocatul Poportului.

De precizat că amenzile nu vor fi anulate automat, cei amendati vor trebui sa depuna contestatii la tribunal, a declarat Avocatul Poporului, Renate Weber, la Digi24.

120 de milioane de euro din amenzi

De la inceputul starii de urgenta, in Romania au fost aplicate peste 300.000 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de peste 600 milioane lei (120 milioane euro) pentru nerespectarea restrictiilor instituite prin ordonantele militare, in perioada starii de urgenta.

Potrivit ordonantei de urgenta, care a intrat in vigoare pe 3 aprilie, amenzile pentru persoanele fizice care nu respecta ordonantele militare au crescut la urmatoarele valori: minim 2.000 lei si maxim 20.000 lei, fata de minim 100 si maxim 5.000 de lei, cat erau pana atunci.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, luni, ca este „un lucru evident” ca se fac abuzuri de catre politisti in cazul verificarilor cetatenilor cu privire la libera circulatie si i-a sfatuit pe cei care se simt nedreptatiti sa se adreseze organelor de control sau sa conteste in instanta amenzile.

Alte știri de interes

Șpagă pentru decontare fonduri europene. Consilier, prins în flagrant de DNA

Mihnea Tudor

Aurelian Bădulescu, bun de plată. Sumă imensă ca daune morale protestatarului Cristian Dide

Saghin Cristian

Rareș Bogdan: Această modalitate prin care încearcă, practic, să tragă pe sfoară electoratul mi se pare extrem de gravă

Saghin Cristian

Termen preschimbat în dosarul în care Arhiepiscopia Tomisului contestă decizia de interzicere a pelerinajelor religioase

Mihnea Tudor

Gabriela Firea Pandele a băgat peste 7 milioane euro din BANI PUBLICI în trusturile de presă prietene. Sume mari, date înainte de alegeri

Mihnea Tudor

Daniel Tudorache, pus sub control judiciar sub cauţiune. S-a autosuspendat din PSD

Mihnea Tudor

Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, condamnată la trei ani de închisoare

Saghin Cristian

Daniel Tudorache şi Marian Vanghelie vizați de percheziţii ale DNA într-un dosar privitor la posibile fapte de corupţie

Saghin Cristian

Florin Iordache rămâne în fruntea Consiliului Legislativ. CCR respinge sesizările opoziției

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »