Americanii cer ajutorul Laserului de la Măgurele, în lupta cu COVID-19

Universitatea americană Johns Hopkins a solicitat Laserului de la Măgurele o colaborare pentru realizarea unor radiografii revoluționare, ultraperformante, care ar putea releva mult mai bine în ce fel noul coronavirus atacă plămânii, informează realitateadeilfov.net.

”Avem o propunere din partea Universității Johns Hopkins din SUA – am primit o scrisoare din partea președintelui acum câteva săptămâni – să intrăm urgent într-o colaborare care vizează un nou mod de a face radiografii”, a declarat, joi seara, Nicolae Zamfir, coordonatorul proiectului de la Măgurele, într-o intervenție la un post de televiziune.

Universitatea Johns Hopkins are un reprezentant din cadrul instituției care lucrează la Măgurele, iar acesta a organizat un grup de lucru, preocupat de acest subiect.

Ideea este să se folosească altă proprietate a razelor X, nu intensitatea. Radiografia obișnuită este bazată pe faptul că prin trecerea prin materiale intensitatea razelor X se modifică, depinzând de densitate. Osul, pentru că e mai dens, arată într-un fel pe placa fotografică, iar țesutul moale arată altfel, dar nu are rezoluție suficientă, plus că stai câteva minute în radiație.

”Prin folosirea acestei noi metode, rezoluția radiografiilor ar fi extrem de bună, este aproape ca a vederii umane și se pot detecta defecte în plămâni, în cazul acesta, la nivel de câțiva milimetri, deci se pot detecta ce efecte produce COVID-19 în plămâni cu o acuratețe extraordinar de mare”, a spus Zamfir.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

covid 19laserul de la magurele
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes