Americanii revin pe Lună. Racheta Artemis decolează luni – LIVE NASA

Americanii revin pe Lună. Racheta Artemis decolează luni - LIVE NASA
Americanii revin pe Lună. Racheta Artemis decolează luni - LIVE NASA

O misiune de şase săptămâni în spaţiu este în pregătire de mai mult de un deceniu şi va fi lansată în faţa a zeci de mii de spectatori: noua rachetă a NASA, cea mai puternică din lume, trebuie să decoleze luni, pentru prima dată din Florida, către Lună. La 50 de ani de la ultimul zbor Apollo, misiunea Artemis 1 trebuie să marcheze lansarea programului american de revenire pe Lună, care ar permite umanităţii să ajungă apoi pe Marte la bordul aceleiaşi nave, potrivit AFP.

Capsula Orion, testată fără echipaj, va fi propulsată în jurul Lunii cu scopul de a verifica dacă vehiculul este sigur pentru viitori astronauţi – între care prima femeie şi prima persoană de culoare care vor ajunge pe suprafaţa lunară.

“Această misiune poartă visurile şi speranţele multor oameni”, a declarat patronul NASA Bill Nelson. “Acum suntem generaţia Artemis”. Decolarea ar trebui să aibă loc la ora 8.33 (12.33 GMT) de la centrul spaţial Kennedy. 

Condiţiile meteorologice sunt 80% favorabile pentru o lansare la timp. De la înălţimea sa de 98 de metri, racheta portocalie şi albă SLS nu va putea decola în caz de ploaie sau furtună. 

Rezervoarele sale au fost umplute în noaptea de duminică spre luni cu mai mult de trei milioane de litri de carburant – de hidrogen şi oxigen lichide. 

În loc de astronauţi, la bord vor fi manechine, echipate cu senzori care înregistrează vibraţiile şi nivelul radiaţiilor. Microsateliţii vor fi de asemenea dislocaţi pentru a studia Luna sau chiar un asteroid.

LIVE

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

americani pe lunalansare artemiszbor pe luna
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes