Ana Birchall, după decizia CCR privind demiterea Renatei Weber: Constituția se oprește aici! Nu e prima dată când CCR supra legiferează

Ana Birchal, după decizia CCR privind demiterea Renatei Weber
Ana Birchal, după decizia CCR privind demiterea Renatei Weber

Ana Birchall, fost ministru al Justiției, a reacționat pe pagina sa de socializare, marți, imediat după ce CCR a invalidat prin decizie unanimă votul din Parlament pentru demiterea Avocatului Poporului Renate Weber. Birchall consideră că ”nu e prima dată (și probabil că nu e nici ultima dat) când CCR își extinde competența și supra legiferează”.

”Sunt curioasa sa citesc si eu motivarea CCR pentru ca in art. 58 din Constitutie se spune clar că “Avocatului Poporului este numit pe o durată de 5 ani” , iar Constituția se oprește aici! Deci in ce baza decide CCR ca revocarea este neconstitutionala???! Probabil doar invocand jurisprudenta si practica CCR, nu?

Sigur ca nu e prima data ( si probabil ca nu e nici ultima data ) cand CCR isi extinde competenta si supra legifereaza, nu?

Felicitari coalitiei de guvernare care de peste 6 luni nu a putut initia si adopta un proiect de lege de modificare a legii de functionare a CCR, (respectiv legea 47/1992 )astfel incat CCR sa nu mai isi extinda atributiile de exemplu! Si sa nu aud ca vai nu se poate… pentru ca daca se vrea se poate, legea 47/1992 este lege organica, ori saptamanal parlamentul adopta legi organice!

Aceeasi intrebare este si legată de Legea de funcționare a Avocatului Poporului, care la fel , DACA SE VREA poate fi modificata astfel incat sa se clarifice generalitarea conform căreia revocarea din funcție a Avocatului Poporului survine ”ca urmare a încălcării Constituției și a legilor”… o exprimare mult prea generala! Curios cum “reparam legile”, ” reglementam functionarea si numirile la CCR ” etc au fost doar frumoase promisiuni de campanie… si din pacate se pare ca deocamdata raman asa .. De ce? Nu atiu dar ma gandesc ca pare facil sa fie folosita scuza : domnule noi vrem da nu ne lasa altii, nu ne lasa CCR etc!

P.S. Oricum Renate Weber a dat in judecata Parlamentul si desi probabil cererea ei va fi respinsa de instanta de judecata ( pentru ca juridic nu vad argumentele pentru care legal poate fi admisa) dar va folosi decizia instantei sa atace la CEDO”, este postarea fostului ministru al Justiției Ana Birchal, de pe facebook.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ana birchallana birchall avocatul poporuluiccr supra ligifereazadecizie ccrdecizie ccr renate weber
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes