Ana Birchall, pledoarie pentru desființarea SIIJ: Puneți punct acestei toxicități

Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ)
Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ)

Ana Birchall, fost ministru al Justiției, face o nouă pledoarie pentru desființarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ).

Birchall explică această necesitate într-o postare pe Facebook, de sâmbătă, care a avut ca punct de plecare arestarea unui polițist judiciarist, care ar fi pretins o șpagă de 1.100.00 de euro.

”Un alt exemplu de anomalie marca SIIJ!”, spune Ana Birchal în postarea sa, după care susține ”Conform art.88 indice 1 alin. 1 si 2 SIIJ are “competenta EXCLUSIVA de a efectua urmarirea penala pentru infractiunile savarsite de judecatori si procurori, pastrandu-si aceasta competenta inclusiv atunci cand sunt cercetate si alte persoane in cauza respectiva”. Cu alte cuvinte, conform acestor prevederi introduse si sustinute de Iordache, Tudorel Toader, Savonea si compania DNA NU poate sa efectueze urmarirea penala fata de procuror lamurind astfel un aspect important si anume: “daca inculpatul, ofiter de politie judiciara a pretins suma de 1.100.000 euro, pentru sine, pentru procurorul de caz şi procurorul şef de secţie” asa cum acesta declara. Daca SIIJ asa cum a fost mosita de Iordache, Tudorel Toader, Savonea si gasca, nu ar fi existat, DNA avea dreptul sa finalizeze ancheta penala FATA DE TOATE persoanele (nu numai fata de politist) nefiind pierdut momentul important si esential al flagrantului.

Ana Birchall a fost și este un susținător al desființării SIIJ, și pledoaria sa se încheie astfel:

”Sper ca saptamana viitoare plenul CSM sa respinga declasarea concursurilor la SIIJ si sa avanseze in regim de urgenta cu proiectul de lege de desfiintare a SIIJ punand punct odata pentru totdeauna acestei toxicitati care cu siguranta nu a fost creata pentru a ajuta justitia si infapturiea actului de justitie.”

Ana Birchall, fost ministru al Justiției

Ofițer de poliție, reținut pentru șpagă de peste un milion de euro

Știreazilei de sâmbătă vine de la procurorii anticorupție, care au anunțat, într-un comunicat, că un ofțiter de poliție judiciară din cadrul IGPR a fost reținut de DNA pentru 24 de ore, după ce ar fi cerut șpagă peste un milion de euro. Polițistul judiciar ar fi trebuit să împartă șpaga cu alți doi procurori, spun anchetatorii.

Ofițerul ar fi pretins 1.100.000 de euro șpagă, bani pe care ar fi trebuit să îi împartă cu procurorul de caz și cu procurorul șef de secție. El a lăsat să se înțeleagă că are influență asupra celor doi, astfel încât să facă actele procedurale într-un sens favorabil, în dosarul pe care îl instrumenta.

Este vorba despre un ofițier de poliție judiciară, din cadrul IGPR, ofițer delegat la Parchetul de pe lângă Curtea de Casație și Justiție, Parchetul General. Intermediarul ar fi o persoană vizată în acest dosar. Polițistul urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Comunicat Direcția Națională Anticorupție

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 1 mai 2020, a inculpatului FLEANCU MARIUS-AURELIAN, ofițer de poliție judiciară în cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada februarie – aprilie 2020, inculpatul Fleancu Marius-Aurelian, în calitate de ofițer poliție judiciară delegat să efectueze activități de urmărire penală într-un dosar la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (P.Î.C.C.J), ar fi pretins în mod repetat suma de 1.100.000 euro, pentru sine, pentru procurorul de caz și procurorul șef de secție.

Banii ar fi fost pretinși prin intermediar, de la o persoană vizată în dosarul în care ofițerul fusese delegat să efectueze activități de urmărire penală, în schimbul promisiunii că:

  • acesta ar face cercetări într-un anume sens, astfel încât probele strânse să conducă la desființarea concluziilor expertizei deja făcute în cauză și în cele din urmă la o soluție de clasare
  • acesta ar interveni la procurorul de caz și la procurorul ierarhic superior, (asupra cărora a lăsat să se înțeleagă că ar avea influență) astfel încât să se dispună soluția clasării, iar eventualele plângeri față de clasare să fie respinse.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 2 mai 2020, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ana birchalldesfiintarea siijSectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitiesiij
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes