ANAF: Toate conturile la raport. Românii nu vor mai avea bani la secret

ANAF a decis să apelez la o măsură radicală odată cu crearea noii legislații pentru a lupta împotriva spălării banilor și finanțării terorismului. Fiscul din România va avea acces la toate conturile din bănci.

Astfel, începând de luni, toate instituțiile care au conturi pentru persoane fizice și juridice sunt nevoite să trimită către ANAF date financiare.

”Din punctul meu de vedere nu e nimic nou. Fiscul, de mulți ani, primea date de la bănci asupra conturilor unor persoane. Noutatea absolută constă în faptul că vor fi cunoscute conturile bancare. Inclusiv pentru acele persoane fizice la care nu există vreo suspiciune de evaziune fiscală. La persoane care nu sunt supuse inspecțiilor. Dau un exemplu întâmplător: un salariat a primit salariul și obține acei bani în cont”, a explicat la Digi24 economistul Adrian Bența.

”Toate conturile bancare sunt în sfera raportării. Acum, ce se întâmplă, unele lucruri nu le înțelegem noi! Sunt foarte multe persoane care, sub aspectul unor persoane calme, blajine, au participat la campanii neplăcute. Nu e o decizie românească!”, a completat el.

Cine să se teamă?

Din punctul de vedere al cetățeanului de rând nu se întâmplă absolut nimic! Doar că acele informații pe care le știam doar eu și familia mea, acum le știe tot ANAF-ul, adică le știe o instituție a statului, pentru că se face un registru special. Practic, o instituție a statului cunoaște datele noastre personale, dar numai în situație de evaziune fiscală sau inspecție fiscală, ci cu orice ocazie.

Acei oameni care fac fapte rele. Și cei care participă la evaziune fiscală cred că da. Eu nu cunosc, n-am auzit de acțiuni de terorism, dar de evaziune fiscală am auzit. Tocmai acei oameni care participă la astfel de fapte vor trece la ținerea banilor la saltea. Cetățeanul de rând, omul obișnuit, care este cinstit, care respectă legea, nu trebuie să se teamă de nimic”, a adăugat Bența.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

adrian benta control conturi conturi conturi raportate economii
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes