Anca Dragu, răspuns privind nominalizările înlocuitorului Renatei Weber în funcţia de Avocat al Poporului

Anca Dragu vrea dezbaterea moțiunii de cenzură: "Ne obligă Constituția"
Anca Dragu vrea dezbaterea moțiunii de cenzură: "Ne obligă Constituția"

Anca Dragu, preşedinta Senatului, a afirmat, întrebată cine ar putea să o înlocuiască pe Renate Weber în funcţia de Avocat al Poporului, că niciun partid nu a avansat, până în prezent, vreo propunere.

”Da, am avut această discuţie şi am avut punctul pus pe ordinea de zi în Biroul permanent. Nu este niciun secret, s-a discutat public despre schimbarea Avocatului Poporului care probabil că nu reflectă chiar interesele poporului”, a declarat Anca Dragu, întrebată duminică seară la Antena 3 dacă Avocatul Poporului va fi schimbat după ce va fi adoptat bugetul pentru 2021 în Parlament.

Chestionată cine ar putea să o înlocuiască pe Renate Weber, preşedinta Senatului a răspuns: „Nu au fost discuţii, nu avem propuneri, de fapt nu au fost avansate propuneri din partea niciunui partid în acest moment”.

Pe 17 februarie, Avocatul Poporului Renate Weber a declarat recent că nu i-au fost comunicate reproşurile care i se aduc şi a precizat că revocarea sa poate fi făcută doar pentru încăţcări ale Constituţiei şi legilor.

În cazul revocării, Renate Weber a spus că ia în calcul „mai multe aspecte”, referindu-se la faptul că nu are nicio cale de atac cu privire la acest demers.

„Revocarea Avocatului Poporului se face numai pentru încălcări ale Constituţiei şi legilor. Adică nici măcar nu e vorba de o analiză a activităţii în general. Noi am trimis raportul nostru de activitate ca în fiecare an la Parlament. M-aş bucura foarte mult să avem o înâlnire în plenul Parlamentului şi să discutăm activitatea acestei instituţii. Dar care sunt acele situaţii în care eu aş fi încălcat Constiuţia şi legile? Sincer vă spun, nu le ştiu, nu mi-au fost communicate”, a afirmat Weber, la Antena 3.

Ea a adăugat că are în vedere mai multe aspecte, în cazul revocării:

„Pe de altă parte, sincer vă spun, de când a fost decizia aceea a CEDO privind-o pe doamna Kovesi, unde i se reproşa statului român că doamnei Kovesi nu i s-a oferit posibilitatea unei căi de atac, mă întreb şi eu dacă e firesc să nu existe o cale de atac a mea, pentru că este vorba de o revocare a mea. Vreau să văd cum se vor desfăşura lucrurile. Evident că iau în calcul mai multe aspecte. Chiar nu cred sub nicio formă că poţi spui unui Avocat al Poporului care îşi respectă şi îşi îndeplineşte mandatul constituţional, că a încălcat în felul acesta Constituţia. Adică este o contradicţie logică, aşa mi se pare”, a explicat Weber.

Pe 16 februarie, preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a anunţat că a fost iniţiată procedura privitoare la revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber – al cătrei mandat ar urma să se încheie în 2024. El a adăugat că în cel mult două săptămâni comisiile juridice urmează să analizeze această solicitare şi să prezinte un raport care să fie transmis plenului.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

anca dragu avocatul poporuluiavocatul poporuluiinlocuitor renate weberRenate Weber
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes