Angajații care au fost în șomaj tehnic, vizați de un anunț al CNAS

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat, luni, că a fost restabilită calitatea de asigurat pentru angajații care au fost în șomaj tehnic, dar a căror contribuție la asigurările de sănătate nu fusese înregistrată. Anunțul vizează aproximativ 90.000 de persoane.

CNAS menționează, într-un comunicat, că a solicitat ANOFM datele privind persoanele şi perioadele în care acestea au fost în şomaj tehnic şi pentru care s-au virat sumele aferente contribuţiilor la asigurările sociale de sănătate.

”În baza acestor informaţii oficiale, CNAS a operat în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) modificările necesare pentru ca salariaţii care s-au aflat în şomaj tehnic, dar care nu figurau în baza de date ca persoane asigurate în perioadele în care acestea au beneficiat de indemnizaţia prevăzută în OUG nr. 30/2020, să îşi păstreze calitatea de asigurat, chiar dacă această indemnizaţie a fost constituită ca obligaţie de plată în Declaraţia 112 la o dată ulterioară, respectiv în luna aprilie 2020 pentru luna martie 2020. Prin această procedură, a fost restabilită calitatea de asigurat pentru aproximativ 90.000 de salariaţi care au fost în şomaj tehnic, dar pentru care Declaraţia 112 nu a fost completată în conformitate cu reglementările prevăzute în Ordinul nr. 1.942/979/819/2020”, precizează instituția.

CNAS transmite că mai sunt situaţii în care angajatorul a declarat încetarea raporturilor de muncă, prin completarea în Declaraţia 112 a datei lichidării acestora. În aceste cazuri, trebuie depusă o declarație rectificativă din care să rezulte situaţia reală a raporturilor de muncă.

Pentru a evita astfel de situaţii în viitor, angajatorii trebuie să completeze Declaraţia 112 privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, respectând reglementările prevăzute în Ordinul comun al ministrului Finanţelor Publice, al ministrului Muncii şi al ministrului Sănătăţii nr. 1942/979/819/2020, informează CNAS.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

asigurare sanatateasigurare sanatate somaj tehnicasigurat somaj tehnicCasa Naţională de Asigurări de Sănătatesomaj tehnic
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes