ANM – Cod Galben de NINSORI și VISCOL, în luna mai

Atenționare meteo de ploi și furtuni, până duminică noapte
Atenționare meteo de ploi și furtuni, până duminică noapte

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis marţi atenţionări Cod Galben de ninsori şi viscol, valabile în zonele montane din mai mult de jumătate din ţară.

Astefl, În intervalul 6 mai, ora 6:00 – 7 mai, ora 20:00, în zona montană înaltă, vântul va avea intensificări cu rafale de peste 90 – 100 km/h. Cu precădere în Carpaţii Meridionali, mai ales în noaptea de miercuri spre joi (6/7 mai) şi pe parcursul zilei de joi (7 mai), va sufla tare, cu viteze de peste 110 – 120 km/h.

La altitudini de peste 1.700 de metri, se vor semnala temporar precipitaţii predominant sub formă de ninsoare şi local va fi viscol, ceea ce va duce la o vizibilitate redusă semnificativ.

De asemenea, o altă avertizare Cod Galben va fi valabilă pe parcursul zilei de miercuri, 6 mai, între orele 9:00 – 20:00 în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, precum şi în sudul judeţelor Gorj şi Vâlcea, zone în care vântul va avea intensificări cu viteze la rafală cuprinse, în general, între 55 şi 65 km/h.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a mai emis un al treilea Cod Galben de vreme instabilă, care va intra în vigoare în intervalul 6 mai, ora 12:00 – 7 mai, ora 20:00, în judeţele vizate Satu Mare, Sălaj, Maramureş, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Covasna, Hunedoara, Braşov, Alba şi Sibiu.

În toate zonele amintite, local şi temporar vor fi intensificări ale vântului cu viteze la rafală ce vor depăşi în general 55 şi 65 km/h.

ANM a emis o informare de intensificări ale vântului, ploi moderate cantitativ şi precipitaţii mixte valabilă în majoritatea regiunilor, în intervalul 5 mai, ora 15:00 – 7 mai, ora 20:00. În următoarele trei zile, meteorologii ANM au prognozat că în cea mai mare parte a ţării vor fi intensificări temporare ale vântului, cu viteze în general de peste 45 – 55 km/h.

La munte, rafalele vor depăşi 60 – 70 km/h şi se vor semnala precipitaţii mixte, iar local şi temporar va ploua moderat cantitativ şi vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică. Aversele pot avea şi caracter torenţial, se pot semnala descărcări electrice şi izolat chiar căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15 – 25 l/mp şi punctiform 30 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, ANM va actualiza avertizările de vreme severă emise marţi.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

anmcod galbenninsori maivremea mai
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes