Antony Blinken ajunge în China, într-o vizită oficială

Antony Blinken va efectua o vizită în China între 24 şi 26 aprilie, unde intenţionează să îşi exprime direct îngrijorarea cu privire la sprijinul acordat de Beijing industriei ruseşti de apărare.

În special, secretarul de stat american intenţionează să ridice problema sprijinului acordat industriei ruseşti de apărare cu Beijingul. Washingtonul recunoaşte că China s-a abţinut de la acordarea de asistenţă militară directă Rusiei, dar denunţă transferul de materiale cu dublă utilizare pe care Rusia le foloseşte pentru a produce muniţii şi arme utilizate în războiul său împotriva Ucrainei.

Antony Blinken va cere, de asemenea, Chinei să evite măsurile “provocatoare” la inaugurarea preşedintelui ales al Taiwanului, Lai Ching-te, luna viitoare, a declarat un oficial american.

Taiwanul este o sursă majoră de dezacord, China protestând împotriva vânzărilor de arme americane către Taipei, în timp ce SUA se plânge că Beijingul intenţionează să schimbe status quo-ul în această ţară.

Măsura este un semn al unei noi scăderi a tensiunilor dintre SUA şi China, care au fost exacerbate sub fostul preşedinte Donald Trump, care promite din nou o linie dură împotriva Beijingului dacă va câştiga alegerile din noiembrie. Dar preşedintele Joe Biden, deşi a căutat o mai mare stabilitate între cele mai mari două economii ale lumii, a menţinut presiunea.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

blinken in chinarelatii sua china
redactia

Alte stiri de interes