În special, secretarul de stat american intenţionează să ridice problema sprijinului acordat industriei ruseşti de apărare cu Beijingul. Washingtonul recunoaşte că China s-a abţinut de la acordarea de asistenţă militară directă Rusiei, dar denunţă transferul de materiale cu dublă utilizare pe care Rusia le foloseşte pentru a produce muniţii şi arme utilizate în războiul său împotriva Ucrainei.
Antony Blinken va cere, de asemenea, Chinei să evite măsurile “provocatoare” la inaugurarea preşedintelui ales al Taiwanului, Lai Ching-te, luna viitoare, a declarat un oficial american.
Taiwanul este o sursă majoră de dezacord, China protestând împotriva vânzărilor de arme americane către Taipei, în timp ce SUA se plânge că Beijingul intenţionează să schimbe status quo-ul în această ţară.
Măsura este un semn al unei noi scăderi a tensiunilor dintre SUA şi China, care au fost exacerbate sub fostul preşedinte Donald Trump, care promite din nou o linie dură împotriva Beijingului dacă va câştiga alegerile din noiembrie. Dar preşedintele Joe Biden, deşi a căutat o mai mare stabilitate între cele mai mari două economii ale lumii, a menţinut presiunea.
Comenteaza cu profilul facebook