În ultimele zile, tot mai multe discuții cu oficiali din sănătate relevă faptul că România ar urma să fie afectată de un al treilea val al pandemiei de coronavirus. Îngrijorarea cea mai mare este viteza de infectare cu varianta britanică a SARS-COV-2, care a pătruns și la noi, coroborată cu necesitatea urgentă de a reașeza normele sanitare care guvernează lupta împotriva temutului virus.
Pentru a fi siguri că facem față unui al treilea val pandemic, ce pare a se apropia și de țara noastră, ar trebui luate câteva măsuri urgente, așa cum reiese din informațiile oferite de Florin Hozoc, specialist în sănătate, CEO-ul firmei care a implementat în țara noastră colectarea de plasmă convalescentă folosită în tratamentul anti-Covid-19.
Mesajul lui Florin Hozoc este adresat celor din Ministerul Sănătății ”ca să nu fim tot nepregătiți și în fața celui de-al treilea val pandemic!”. În opinia specialistului, ”trebuie ca în maximum 10 zile” cei cu putere de decizie asupra sănătății românilor să facă următoarele:
1. Reguli de împărțire a spitalelor în Covid și non-Covid
”Corectați regulile de împărțire a spitalelor în COVID și NON-COVID. Astfel, fiecare spital trebuie să aibă circuite separate COVID și NON-COVID, așa cum se întâmplă în alte țări, care au rezultate mult mai bune decât România. În acest fel, atât pacienții infectați cu SARS-COV-2, cât și toți ceilalți vor avea parte de cea mai bună îngrijire medicală în spitalele românești. Asta înseamnă MANAGEMENTUL EFICIENT AL RESURSELOR!”
2. Protocoalele de tratament, corectate
”Corectați protocoalele de tratament pentru pacienții infectați cu SARS-COV-2, astfel încât să se pună accent pe tratamentele precoce care au dovedit eficiență în stoparea progresiei bolii. În prezent, există câteva tratamente care administrate precoce (în faza de replicare virală) pot reduce cu 50% riscul de evoluție severă la pacienții vulnerabili (vârstnici sau diabetici, hipertensivi, cardiaci, cu boli renale sau hepatice). Asta înseamnă un mai bun MANAGEMENT DE CAZ!
În acest fel se va evita aglomerarea secțiilor ATI, care este un factor ce determină creșterea mortalității în rândul pacienților critici. Deja suntem la 1000 pacienți în secțiile ATI și nu vom putea face față la o creștere cu peste 20% a numărului de pacienți ce necesită terapie intensivă.”
3. Fonduri suplimentare pentru medicii de familie
”Medicii de familie trebuie să primească fonduri suplimentare pentru a putea asigura monitorizarea (imediat după diagnostic) a tuturor pacienților infectați cu SARS-COV-2, respectiv pentru a putea trimite din timp către spitale toți acei pacienți cu risc să dezvolte forme severe. Asta înseamnă CREȘTEREA PERFORMANȚEI RESURSEI UMANE!
Este foarte urgentă informarea populației cu privire la importanța prezentării la medic din timp, pentru ca cei care au risc să dezvolte forme severe să ajungă cât mai din vreme la spital, pentru monitorizare și tratamentul potrivit, care va opri progresia bolii.”
4. Corectarea protocoalelor de tratament la pacienții critici
”Corectați protocoalele de tratament pentru pacienții critici infectați cu SARS-COV-2, astfel încât să reducem rata de mortalitate înregistrată în România (peste 90% din pacienții intubați) la un nivel apropiat de cel înregistrat în celelalte țări UE (sub 45% din pacienții intubați). Asta înseamnă CREȘTEREA PERFORMANȚEI prin implementarea celor mai BUNE PRACTICI!”
5. Informare mai eficientă a personalului medical
”Comisiile de specialitate din MS și Colegiul Medicilor trebuie să organizeze cel puțin săptămânal cursuri online pentru a transmite medicilor din teritoriu cele mai bune practici în tratamentul pacienților COVID-19.”
Cinci, dar bune
Așadar, sfatul specialistului, pentru a face față mult mai bine valului trei al pandemiei de Covid-19, urmărește * Managementul eficient al resurselor, * Managementul de caz, * Creșterea performanței resursei umane, * Creșterea performanței prin implementarea celor mai bune practici și * Informarea rapidă și corectă a personalului medical.
”Aceste sunt doar cinci dintre cele mai urgente măsuri, care pot fi adoptate în maximum 10 zile, astfel încât, dincolo de vaccinare și de măsurile de distanțare, România să reușească să asigure cele mai eficiente tratamente pentru cei care totuși ajung să facă forme grave de COVID-19”, ne-a declarat Florin Hozoc, specialist în sănătate.
Comenteaza cu profilul facebook