Apele Române: Secretul apei roșii din Lacul IOR

Culoarea roşie a apei din Lacul IOR, sesizată la sfârşitul săptămânii trecute, este cauzată de o algă brun-aurie care are o perioadă de dezvoltare primăvara timpuriu atunci când temperatura apei este până la 13 grade, precizează Administraţia Naţională ”Apele Române”, care subliniază că administratorul lacului – Primăria sectorului 3 – trebuie să monitorizeze situaţia.

”Potrivit celor mai recente rezultate de analiză ale apei lacului IOR emise de către Laboratorul nostru de Calitate a Apelor, a fost identificată prezenţa unei alge roşii pe nume Crysococcus. Este o algă brun-aurie care are o perioadă de dezvoltare primăvara timpuriu atunci când temperatura apei este până la 13 grade. Precizăm faptul că această algă nu este de natură toxică. Prin urmare, prezenţa ei nu afectează nici calitatea apei şi nici fauna acvatică”, anunţă Administraţia Naţională Apele Române.

Instituţia anunţă că administratorul lacului, Primăria Sectorului 3, este obligat să monitorizeze în continuare situaţia şi să se asigure că nu există surse de poluare.

Dejecțiile din lacul IOR

Fundaţia Eco Civica a relatat la sfârşitul săptămânii trecute că în lacul IOR din Capitală au fost deversate dejecţii:

Lacul IOR a devenit Lacul Roşu al Bucureştiului, numai că la ultimul fenomenul este natural, iar la cel de-al doilea e vorba de poluarea cu fecale! În urma sesizărilor trimise Gărzii de Mediu, această instituţie împreună cu Apele Române au intervenit imediat, au efectuat un control pe lacul IOR şi au prelevat probe de apă. După analiza probelor la un institut abilitat a reieşit clar că lacul e plin de fecale! A reieşit o calitate slabă a apei la bacterii coliforme, nitriţi şi amoniu. Ceilalţi indicatori sunt o treaptă mai sus”, a transmis, duminică, pe Facebook, Fundaţia Eco Civica.

Reprezentanţii acestei ONG au susţinut că dejecţiile au intrat cu apa din lac şi nu s-a produs fenomenul de diluţie şi de deplasare care se constată în cazul apelor curgătoare atunci când acestea sunt poluate.

Garda de Mediu a transmis că are un control în derulare, iar Administraţia Naţională Apele Române a prelevat probe de apă, date preliminare relevând că indicatorii de calitate a apelor fizico-chimici şi biologici se situează în jurul valorilor normale.

Oficialii au precizat că ”lacul este închis, nu comunică cu alt corp de apă şi este în proprietatea şi administrarea Primăriei Sectorului 3”.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

alga ior apa rosie lac ior lacul ior lacul rosu lacul rosu ior
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes