Apelul medicului Virgil Musta și explicații privind creșterea numărului de cazuri de coronavirus: Numai împreună vom reuși

Apelul medicului Virgil Musta
Apelul medicului Virgil Musta

Dr. Virgil Musta, medicul din Timișoara care a reușit cele mai multe vindecări la pacienți cu Covid-19, susține că sunt voci care acționează împotriva intereselor populației și care demobilizează de la respectarea regulilor. El insistă pentru respectarea regulilor de distanțare socială și igienă.

Prin mesajele transmise în spațiul public, teoriile legate de inexistența coronavirusului, vehiculate tot mai mult, “alimentează dorința unora de a nu mai respecta regulile minime rămase în vigoare – mască și distanțare în spații închise, precum și spălarea regulată a mâinilor”, afirmă Virgil Musta, medicul coordonator al Spitalului COVID din Timișoara. El subliniază că “nu se poate să avem o memorie așa de scurtă!” și avertizează că “o explozie incontrolabilă a numărului de cazuri ne poate readuce rapid în situația pe care am reușit să o evităm acum 2-3 luni”.

Medicul Virgil Musta a publicat un apel pe grupul online City Doctors, o comunitate care își propune să ajute la îmbunătățirea comunicării dintre medici și pacienți, în perioada pandemiei.

Apelul medicului Virgil Musta:

“Nu se poate să avem o memorie așa de scurtă!

Haideți să privim și să tratăm lucrurile și faptele cât mai echilibrat, așa cum am încercat să fac de fiecare dată, pe toată perioada de până acum a acestei pandemii.

15 iunie devine o nouă bornă, un nou pas în procesul de revenire spre normalitate.

Răbdarea multora pare să nu mai existe, iar teoriile vehiculate tot mai mult legate de inexistența virusului alimentează dorința unora de a nu mai respecta regulile minime rămase în vigoare (mască și distanțare în spații închise, precum și spălarea regulată a mâinilor).

Nu se poate să avem o memorie așa de scurtă!

Faptul că în România evoluția pandemiei a rămas sub control și s-a reușit evitarea unei catastrofe, nu ne dă dreptul să uităm perioada din martie – aprilie în care Italia, Spania și alte țări aveau spitalele total depășite, secțiile de terapie intensivă pline, iar oamenii contaminați mureau pe capete pentru că mulți nu mai aveau loc în spitale.

Aceasta a fost o realitate ce nu poate fi negată, cei care și-au pierdut pe cei dragi în acele zile sunt mulți și sunt reali.
Sigur că majoritatea celor care au facut forme grave erau persoane în vârstă sau cu alte boli, dar aceste persoane, pentru că s-au îmbolnăvit multe în același timp, cu forme severe, au ajuns să facă imposibilă tratarea tuturor celor care aveau nevoie de îngrijire specială la ATI, iar acest lucru a condus la un număr mare de decese atunci.

Pentru că am avut ‘norocul’ unui decalaj de câteva săptămâni, la noi s-au luat rapid măsuri dure, dar s-a dovedit că nu am ajuns în situația acelor țări, mult mai bine puse la punct medical decât noi. Adică s-a evitat contaminarea în masă, într-un interval scurt de timp, în special în rândurile persoanelor cu risc.

Am vrut să reamintesc aceste lucruri, pentru a nu uita de unde am plecat și de ce s-au luat măsurile frustrante pentru toată lumea.

Din punct de vedere economic, dar nu numai, este absolut normal să continuăm etapele de relaxare a măsurilor, dar ‘cu cap’, pentru că o explozie incontrolabilă a numărului de cazuri ne poate readuce rapid în situația pe care am reușit să o evităm acum 2-3 luni.

Relaxarea măsurilor trebuie dublată obligatoriu de responsabilitatea personală a fiecăruia dintre noi. Masca și distanța în spații închise, precum și spălarea mâinilor nu sunt măsuri greu de pus în practică, iar ele trebuie respectate în continuare.

Haideți sa continuăm să fim responsabili

Se observă o creștere a numărului de cazuri în ultimile zile. Era de așteptat o anumită creștere. Nu trebuie sa ne speriem, nu trebuie sa intram in panică. Tot ce trebuie să facem este să rămânem responsabili în respectarea celor de mai sus pentru că astfel această creștere poate rămâne controlabilă, iar anumite focare vor putea fi izolate, prin măsuri speciale locale sau sectoriale.

Dacă acest lucru nu se va întâmpla, creșterea exponențială observată acum câteva luni în Italia (dau mereu acest exemplu și pentru că avem mulți români care au legătură directă cu această țară greu încercată), dar și mai recent în Brazilia, India și alte țări se va putea întâmpla și la noi, iar acest lucru ar impune din nou măsuri foarte dure.

Sunt foarte bucuros că până acum majoritatea românilor au înțeles corect situația (chiar dacă au fost și sunt tot timpul tot felul de teorii ale conspirației) și am speranța că înțeleg corect și acum și că se vor comporta ca atare pe mai departe. Timișoara stă bine, iar în ultimele zile nu am avut decat 1-2 cazuri. Haideți sa continuăm să fim responsabili, atât în Timișoara, cât și în restul țării, pentru că astfel măsurile de relaxare vor continua și poate încetul cu încetul viața va reveni la normal. Adevarat, o nouă normalitate, în care trebuie să ținem cont de anumite reguli.

Vă mulțumesc pentru efortul depus până acum, cât și pentru înțelegere, solidaritate și responsabilitate, de care știu că veți da dovadă și în continuare. Sunt câștigurile noastre principale pentru ‘noua normalitate’.

Numai împreună vom reuși!”

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

apelul medicului virgil musta cazuri de infectari coronavirus romania virgil musta
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes