Arafat recunoaște: “Lupta cu COVID-19, din păcate am pierdut-o”. La ce să ne așteptăm

Raed Arafat, secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, a declarat vineri, 16 octombrie, că “este foarte clar” că se va ajunge la indicele de infectare cu Covid-19 de 3 la mia de locuitori în Capitală. iar în acest caz, restaurantele, cinematografele și teatrele se vor închide și “este posibil” că elevii să urmeze cursuri online. Arafat a adăugat că lupta cu Covid a fost pierdută.

Așa cum evoluează lucrurile, să ajungem la indicele de 3, în Capitală, este foarte clar. Se vor aplica toate regulile care au fost prevăzute în Hotărârea de Guvern. Restaurantele închise, nu mai sunt activități la teatre, nu mai sunt activități la cinematografe. Bineînțeles, masca devine obligatorie în toate spațiile publice, deci nu mai există diferențiere între spațiul aglomerat și spațiul neaglomerat, în toate spațiile masca este obligatorie. Astea sunt regulile care sunt de baza, în această situație. Când trecem de pragul de 3 la mie și sperăm că populația să înțeleagă și să respecte pentru că sistemele sanitare au limitele lor, nu doar în România”, a declarat Raed Arafat la Digi24, vineri seară.

Tot el a mai explicat că efectele măsurilor se vor vedea peste 1-2 săptămâni.

Lupta cu COVID-19 am pierdut-o

Raed Arafat a mai declarat că lupta cu COVID-19 a fost pierdută și că este posibil că spitalele să fie reorganizate, așa cum s-a întâmplat în primăvară, la începutul pandemiei.

“Lupta cu COVID-19, din păcate am pierdut-o. Mai ales că este presiune și asupra sistemului medical din mai multe puncte de vedere, nu numai asupra capacității, ci și asupra oamenilor care lucrează în sistem. Vom ajunge la un moment în care pacienții nu vor mai putea fitransferati către spitale desemnate Covid, ci vor rămâne în spitalele în care sunt și vor fi tratați în spitalele respecive unde trebuie create circuite la nivelul Terapiei Intensive, la nivelul altor secții care să permită tratarea altor pacienți.

Și la acest moment avem pacienți care se tratează în spitalele care nu sunt desemnate Covid pentru că nu reușim să transferăm imediat, ci transferăm peste câteva ore sau a două zi. Dra la un moment va trebui să ne pregătim clar și sistemul trebuie pregătit și s-au dat indicații de către Ministerul Sănătății către întreg sistemul sanitar că la un moment dat vom începe să ținem bolnavii și în secțiile non-Covid și posibil vom ajunge și la bază, din nou, la reducerea capacității pentru cazurile elective. De fapt, ce am pregătit la începutul pandemiei și din fericire nu s-a întâmplat atunci și a devenit un subiect de critică și de batjocură deciziile noastre de atunci, acum ne confruntăm cu el și este clar că unele decizii, posibil să le luăm, să revenim la ce am luat atunci în martie, dar adaptat la situația de acum. cele mai importante măsuri au fost pe sistemul sanitar și mă refer la asta“, a mai declarat Arafat.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

bucuresti indicele 3luopta cu covidlupta covid pierdutaraed arafatreguli de siguranta
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes