Aripile sau Ghioceii? Doar tu poți hotărî ce alegi!

Aripile sau Ghioceii? Doar tu poți hotărî ce alegi! Opinie de Gabriela Ibens, Antwerpen
Aripile sau Ghioceii? Doar tu poți hotărî ce alegi! Opinie de Gabriela Ibens, Antwerpen

Am văzut deunăzi un grafic care face evidența a ceea ce un adult înțelege că trebuie să fie un copil educat. Pe primele locuri se situează caracteristici clasice, respect, disciplină, bune rezultate la învățătură, cinste, corectitudine, adică exact rezultatul unei educații plate, fără scintilație și fără inițiativă, care pregătesc copilul pentru viitoarea “poziție ghiocel“ pe care va trebui să o adopte în viață. O reiterare a clasicei și definitorii Balade Miorița, o anticipare a încă unui cap plecat pe care nici o sabie nu este interesată să îl taie pentru simplul motiv că nu îl vede, nefăcându-se remarcat cu nimic în marea de capete plecate.

Nu am copii și din acest motiv mă feresc cât pot de mult să emit judecăți de valoare, dar am în jurul meu adulți, foști copii cu capetele plecate ca și capetele părinților lor, foști copii “Ghiocei”, care nu au îndrăznit nicicând să pună întrebări, să încerce să înțeleagă mai departe de coperta manualului. Copii educați, care au avut rezultate remarcabile la învățătură, respectuoși și disciplinați și deosebit de plictisitori, exact definiția soldatului perfect pe care îl așteaptă și îl formează sistemul, un soldat care nu pune întrebări și își acceptă fără discuții poziția de pion.

Întorcându-ne la graficul nostru, vedem cu tristețe cum pe ultimele locuri ale sondajului se află trăsături precum inteligența, echilibrul, creativitatea și curiozitatea. Extrapolând, e trist ca totul se reduce la ecuația educație= disciplină+frecventarea școlii, iar un copil docil este oricând preferat unuia cu inițiativă, curios și incomod datorită întrebărilor (de preferat) inteligente pe care le pune.

Nu cred ca vreun inventator a realizat ceva pentru că a urmat exact procedeele cunoscute, a repetat la nesfârșit greșelile sterile ale celor dinaintea lui, la fel cum nu cred că nici un explorator nu ar fi descoperit ceva dacă urma cărările marcate prin păduri sau urmând rute cunoscute pe hărțile lumii.

Leonardo da Vinci nu a devenit faimos pentru că a copiat pe cineva, ci pentru că a fost unic, deosebit, ALTFEL. A avut un stil propriu și a îndrăznit să fie EL ÎNȘUȘI într-un Ev Mediu cenușiu și dogmatic.

Se alege să se taie aripile unui copil chiar înainte de a ști că le are, de către părinți și dascăli care, la rândul lo,r nu au cunoscut nicicând bucuria zborului, la fel cum învățătorii continuă sa oblige copiii stângaci sa folosească doar mâna dreaptă, fiind retezate din start supoziții că acel copil ar putea fi ALTFEL.

Este de neînțeles de ce se preferă suprimarea acelui ALTFEL, se descurajează din start diversificarea și se încurajează acceptarea tacită a uniformizării, devenită după un timp obligativitate. Se alege cu bună știință CONFORTUL în detrimentul CREATIVITĂȚII.

Există un interviu luat doamnei Maye Musk, mama lui Elon Musk, domnia sa însăși o personalitate marcantă a vieții sociale, în care povestește că Elon este doar cel mai faimos dintre cei trei copii pe care îi are, dar și ceilalți doi sunt cel puțin la fel de activi social și la fel de stăpâniți de inventivitate și deschidere.

Povestește cum a încurajat toate întrebările incomode și toate curiozitățile de copil ale micului Elon și nu cred ca vreodată ar fi încercat sa îi taie elenul printr-o expresie tip NU, NU SE POATE!

Dacă aveți plăcerea, puteți vedea interviul aici: https://www.youtube.com/watch?v=zdxFMrZ9DYA

Lăsați aripile copiilor să crească și lăsați-va și pe voi înșivă să aveți încredere în ei și în ceea ce vor deveni și cu puțin curaj, credeți în viitorul pe care, cu certitudine, îl pot defini.

Învățați să zburați alături de copiii voștri, dragi Adulți! Învățați să acceptați că a fi ALTFEL nu este neaparat egal cu a fi rău, învățați să vă uitați cu curaj în oglinda vieții și să înțelegeți că nu suntem aici ca să “rezistăm”, ci ca să trăim frumos într- o lume pe care doar noi o facem urâtă.

Rămâneți sănătoși și deștepți!
Mai vorbim!

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

aripi aripi sau ghiocei gabriela ibens gabriela ibens antwerpen ghiocei
Gabriela Ibens
Gabriela Ibens este contributor pe site-ul stiripescurt.ro, romancă stabilită în Antwerpen, Belgia.

Alte stiri de interes