Armata chineză,”mai agresivă şi mai periculoasă în ultimii cinci ani”, conform unui oficial american de la Pentagon

Armata chineză a devenit mult mai agresivă şi mai periculoasă în ultimii cinci ani, a declarat şeful Statului Major Interarme, generalul Mark Milley, în timpul unei vizite în regiunea Indo-Pacific, care a inclus o oprire în Indonezia, relatează The Guardian.

Generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme, a declarat că numărul de interceptări ale avioanelor şi navelor chineze în regiunea Pacificului cu SUA şi cu alte forţe partenere a crescut semnificativ în ultimii cinci ani, iar numărul interacţiunilor nesigure a crescut în proporţii similare.

”Mesajul este că armata chineză, pe cale aeriană şi maritimă, a devenit vizibil mai agresivă în această regiune”, a spus Milley, care a cerut recent personalului său să strângă informaţii despre interacţiunile dintre China şi SUA şi alţii din regiune.

Declaraţiile sale, făcute în drum spre o întâlnire cu şefii apărării indonezieni la Jakarta, au fost făcute în contextul în care preşedintele indonezian, Joko Widodo, se pregătea să plece luni la Bejiing pentru o vizită de două zile, unde se va întâlni cu omologul său chinez, Xi Jinping. Va fi pentru prima dată în doi ani când un lider străin este primit într-o vizită individuală la Beijing, pe lângă Jocurile Olimpice de iarnă din februarie.

Călătoria lui Milley în regiune este concentrată asupra ameninţării Chinei. El va participa la o întâlnire a şefilor apărării din regiunea Indo-Pacific săptămâna viitoare în Australia, unde subiectele-cheie vor fi escaladarea creşterii militare a Chinei şi nevoia de a menţine un Pacific liber, deschis şi paşnic.

Oficialii militari americani au tras, de asemenea, semnale de alarmă cu privire la posibilitatea ca Beijingul să invadeze Taiwanul – posibil până în 2027. China şi-a intensificat provocările militare împotriva insulei, deoarece încearcă să o intimideze pentru a se uni cu continentul comunist.

SUA şi alţii sunt îngrijoraţi de faptul că un acord de securitate semnat de Beijing în aprilie cu Insulele Solomon ar putea duce la înfiinţarea unei baze navale chineze în Pacificul de Sud. SUA şi Australia au înştiinţat Insulele Solomon că acest lucru nu ar fi tolerat.

”Acesta este un domeniu în care China încearcă să facă activităţi de informare în propriile scopuri – şi din nou, acest lucru este îngrijorător, deoarece China nu o face doar din motive benigne”, a spus Milley reporterilor care călătoresc cu el.

”Ei încearcă să-şi extindă influenţa în întreaga regiune, acţiune care are consecinţe care nu sunt neapărat favorabile aliaţilor şi partenerilor noştri din regiune”, a subliniat el.

Administraţia Biden a luat măsuri menite să extindă relaţia militară şi de securitate cu naţiunile indo-pacifice, ca parte a unei campanii de construire a unei reţele mai puternice de alianţe şi de a contracara influenţa tot mai mare a Chinei.

Milley, care s-a întâlnit duminică cu generalul Andika Perkasa, şeful armatei indoneziene, a spus că statele din Pacific, precum Indonezia, doresc ca armata americană să fie implicată în regiune.

”Vrem să colaborăm cu ei pentru a dezvolta interoperabilitatea şi a ne moderniza armatele în mod colectiv”, pentru a ne asigura că pot ”întâmpina orice provocare pe care o reprezintă China”, a afirmat Milley.

El a spus că Indonezia are o importanţă strategică în regiune şi este un vechi partener-cheie al Washingtonului.

La sfârşitul vizitei lui Milley în Jakarta,, Andika le-a spus reporterilor că Indonezia consideră că Beijingul este mai asertiv şi ”puţin agresiv” cu navele în disputele teritoriale cu ţara sa.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

armata china inarmare china pentagon
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes