Special

Articole neconstituționale în legea de funcționare a Secției Speciale. Decizii CCR

Secția de investigare a infracțiunilor în justiție (SIIJ) nu poate retrage căile de atac formulate în instanță, iar procurorul-șef al Secției speciale nu poate fi considerat întotdeauna procuror ierarhic superior, a decis marți Curtea Constituțională. Sesizările judecate de CCR au fost formulate de instanța supremă și au vizat operaționalizarea și atribuțiile SIIJ, stabilite prin ordonanțe de urgență emise de Guvernul Dăncilă, în mandatul lui Tudorel Toader de ministru al Justiției.

Decizia vine după ce SIIJ a retras căile de atac în dosarele de corupție în care sunt judecați Sebastian Ghiță, fugar în Serbia, sau Viorel Hrebenciuc.

CCR a admis în parte obiecțiile ridicate prin cele două sesizări ale instanței supreme, stabilind că este neconstituțional articolul de lege privind exercitarea și retragerea căilor de atac în cauzele de competența Secției, inclusiv în cauzele aflate pe rolul instantelor sau soluționate definitiv anterior operationalizării acesteia potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 90/2018 privind unele măsuri pentru operaționalizarea Secției pentru investigarea infractiunilor din justiție.

CCR a avut pe ordinea de zi a ședinței de marți două sesizări privind Secție Specială

  • excepţia de neconstituționalitate a disp. art.88 indice 1 – art.88 indice 9 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, precum și ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr.90/2018 privind unele măsuri pentru operaționalizarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție
  • excepţia de neconstituționalitate a disp. art.88 indice 1 alin.(6) și art.88 indice 8 alin.(1) lit.d) din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, precum și ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr.90/2018 privind unele măsuri pentru operaționalizarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție”.
    UPDATE 15.12 Anunțul oficial al CCR

CCR a anunțat, printr-un comunicata de presă, că a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.88 indice 1 alin.(6) și art.88 indice 8 alin.(1) lit.d) din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară sunt neconstituționale. Practic, CCR a decis că Secția specială nu poate retrage căile de atac formulate deja în instanță, iar procurorul-șef al Secției speciale nu poate fi considerat întotdeauna procuror ierarhic superior

Înalta Curte a sesizat CCR cu modificările aduse de coaliția PSD-ALDE în cazul Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, dar mai ales prin modificările făcute prin două ordonanțe de urgență: OUG nr. 90/2018 privind unele măsuri pentru operaționalizarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție și OUG nr.7/2019 de modificare a legilor Justiției. Cele două ordonanțe de urgență au fost promovate de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader.

Alte știri de interes

Pădurar împușcat în Maramureș: Procurorii au reţinut un suspect

Gloria Pascu

Surprizele continuă în DOSARUL 10 august: CAB declină competenţa privind redeschiderea urmăririi penale

Saghin Cristian

Vând idol mărimea XS! Aștept provincia!

Gabriela Ibens

Explozie Beirut – România trimite aproape 8 tone de materiale medicale către Liban

Mihnea Tudor

Augustin Zegrean, replică DURĂ pentru Renate Weber: Cred că se află în treabă!

Saghin Cristian

Bărbatul suspectat că l-a ucis pe interlopul Emi Pian, arestat preventiv

Mihnea Tudor

Avocatul Poporului: Internarea într-o unitate spitalicească nu ar trebui condiționată de testarea COVID-19

Mihnea Tudor

Trupele speciale supraveghează priveghiul lui Emi Pian din Rahova

Mihnea Tudor

Detalii de necrezut din cercetarea procurorului DIICOT care a clasat dosarul 10 august. Șefii Jandarmerii, neaudiați

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »