Așa numita Secție Specială se desființează, în Polonia, la presiunea UE

Polonia renunţă la Camera Disciplinară a magistraţilor care semăna discordie cu Uniunea Europeană (UE), a anunţat în acest weekend Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS, conservatori), aflat la putere, relatează news.ro, care citează Reuters.

”Vom dizolva Camera Disciplinară aşa cum există ea în prezent, iar în acest fel litigiul cu Uniunea Europeană nu va mai exista”, a anunţat sâmbătă, într-un interviu acordat agenţiei poloneze de presă de stat PAP Jaroslaw Kaczynski.

Bruxellesul a cerut luna trecută Varşoviei să se conformeze, până la 16 august, riscând altfel sancţiuni financiare, unei hotărâri a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) care dispune desfiinţarea acestui sistem de sancţionare disciplinară a judecătorilor.

Varşovia şi Bruxellesul se află de mult timp în conflict pe tema unei reforme a sistemului judiciar polonez, pe care Partidul Lege şi Justiţie (PiS, conservatori), aflat la putere, o prezintă drept necesară în eficientizarea tribunalelor poloneze, dar pe care criticii o denunţă drept o erodare a independenţei justiţiei de către puterea de la Varşovia.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

camera disciplinara cjue curtea de justitie desfiintare sectia speciala polonia sectia speciala
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes