ASPA, replică pentru primarul Ciucu, după acuzele lansate de acesta

Reprezentanţii Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) au afirmat că afirmaţiile lansate în spaţiul public de primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu „fără o minimă verificare a legislaţiei sau a veridicităţii, nu fac altceva decât să creeze confuzie în rândul opiniei publice”. ASPA adaugă că Ciucu a declarat, în repetate rânduri, că primăriile de sector nu pot înfiinţa servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, însă prevederile legale din Codul administrativ şi ordonanţa de urgenţă 155/2001 îl contrazic. Referitor la faptul că edilul Ciprian Ciucu a afirmat că pe 14 ianuarie, cu o săptămână înaintea morţii Anei Oros, un poliţist local a chemat ASPA pentru o haită de câini din zona Lacul Morii, însă nimeni nu a venit, Autoritatea a precizat, ASPA a desfăşurat o acţiune de capturare în acea zi în zona Lacul Morii – str. Drumul la Roşu, la care a participat şi un echipaj de la Poliţia Locală Sector 6. ASPA mai spune că au fost patru câini identificaţi, însă aceştia au intrat pe o proprietate privată, fapt pentru care nu au putut fi capturaţi. „Până în prezent nu am primit de la Poliţia Locală Sector 6 un răspuns cu privire la permisiunea de a acţiona pe proprietatea privată respectivă”, completează ASPA.

„La data de 14.01.2023, ASPA a avut o acţiune de capturare în zona Lacul Morii – str. Drumul la Roşu, la care a solicitat participarea unui echipaj de la Poliţia Locală Sector 6. În urma acţiunii, au fost identificaţi 4 câini care au intrat pe o proprietate privată în prezenţa echipajelor ASPA şi al Poliţiei Locale Sector 6. La finalul acţiunii, echipajul ASPA a întocmit un Raport de activitate în care a consemnat că nu au putut fi capturaţi câinii deoarece s-au retras pe o proprietate privată, au menţionat şi numele posibilului proprietar al terenului. Raportul a fost semnat şi de poliţistul local de la sectorul 6, prezent la acţiune. Până în prezent nu am primit de la Poliţia Locală Sector 6 un răspuns cu privire la permisiunea de a acţiona pe proprietatea privată respectivă. Raportul se regăseşte la finalul postării.

2. Afirmaţiile repetate ale primarului sectorului 6 potrivit cărora, primăriile de sector nu pot înfiinţa servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân sunt contrazise de mai multe articole din Codul Administrativ şi din OUG 155/2001 pe care le redăm mai jos.Astfel, conform HG 1059/2013 privind normele metodologice de aplicare a OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân,

ART. 3 ALIN. (1) ŞI (2)(1) Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, înfiinţate potrivit art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă (OUG 155/2001), desfăşoară activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân pe raza unităţilor administrativ-teritoriale, respectiv a SUBDIVIZIUNILOR ACESTORA, la nivelul cărora au fost înfiinţate, şi, în funcţie de posibilităţi, pot încheia protocoale de colaborare cu unităţile administrativ-teritoriale cu care se învecinează, precum şi cu orice altă unitate administrativ-teritorială de pe raza judeţului.

(2) Serviciile prevăzute la alin. (1) sunt denumite în mod obligatoriu prin sintagma “Serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân”, urmată de denumirea unităţii administrativ-teritoriale, respectiv a SUBDIVIZIUNII ACESTEIA, la nivelul căreia au fost înfiinţate.ART. 2 LIT. M)

Serviciu specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân – serviciu de utilitate publică, înfiinţat la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, RESPECTIV AL SUBDIVIZIUNILOR ACESTORA, în condiţiile legii, de consiliul local, respectiv de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în scopul gestionării câinilor fără stăpân de pe raza unităţii administrativ-teritoriale respective;În concluzie, OUG 155/2001 NU SE REFERĂ DOAR LA UAT-URI, CI ŞI LA SUBDIVIZIUNILE (SECTOARELE) UAT-urilor, aşa cum rezultă clar din articolele de mai sus menţionate din normele de aplicare ale OUG 155/2001, aprobate prin HG 1059/2013.

Toate aceste informaţii lansate în spaţiul public fără o minimă verificare a legislaţiei sau a veridicităţii, nu fac altceva decât să creeze confuzie în rândul opiniei publice. ASPA are toată deschiderea să colaboreze în continuare cu toate primăriile de sector, poliţiile locale şi naţională, ong-uri şi voluntari pentru a gestiona situaţia câinilor fără stăpân şi facem apel şi pe această cale la cooperare interinstituţională cu scopul de a proteja cetăţenii şi de a nu răni animalele”, arată postarea, de miercuri, pe pagina de Facebook a ASPA Bucureşti.Primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu a afirmat că ASPA nu şi-a îndeplinit, din punctul său de vedere, obiectivele şi obligaţiile legale, nefăcând nici măcar un recensământ cu privire la câinii maidanezi. Edilul a mai spus că, înainte cu şapte zile ca Ana Oros să fie omorâtă de haita de câini, în timp ce alerga în zona Lacul Morii, Poliţia Locală Sector 6 a sesizat ASPA cu privire la existenţa unei haite de 10 câini în zona în care s-a produs tragedia, însă ASPA nu a intervenit. El a mai susţinut că activitatea de capturare a fost „subfinanţată şi inhibată” prin dispoziţii ale celor responsabili să decidă politicile de management a animalelor.

„Pe 14 ianuarie, cu o săptămână înainte de a se petrece oribilul atac, poliţişti de proximitate ai Poliţiei Locale a Sectorului 6 au chemat ASPA, fiind anunţat dispeceratul PMB de faptul că o haită de 10 câini ar fi acolo. Acela ar fi putut să fie apelul salvator. Nu a venit nimeni ASPA nu a reacţionat. ASPA nu a dat niciun răspuns. Avem deci o înregistrare pe care vă arătăm că am semnalat cu 7 zile înainte existenţa unei haite de 10 câini şi avem fotografiile acelei haite. O să punem la dispoziţia Procuraturii, ca să vadă dacă câinii prinşi ulterior sunt aceia sau nu”, a declarat Ciprian Ciucu, miercuri într-o conferinţă de presă.Ciucu a adăugat că este complet nefondată „acuzaţia că noi nu sprijinim ASPA”.

„Am luat măsuri în ultimii doi ani. A fost o singură adresă în care ASPA acuza că Poliţia Locală nu a acordat sprijin. În rest, am ajutat. Este cum ai acuza Poliţia Locală Sector 6 de problemele de la termoficare pentru că nu a mutat o maşină pentru o intervenţie. În anul 2022 am făcut 53 de sesizări la ASPA. La acestea s-au adăugat 39 petiţii scrise de la cetăţeni, redirecţionate către ASPA. Au răspuns doar la 24. În anul 2023 au fost făcute 96 de sesizări până acum, 37 până la momentul tragediei. Dintre cele 96, 11 au fost soluţionate, la 11 ASPA s-a prezentat şi nu a prins nimic, la 74 ASPA nu a răspuns nimic. În zona tragediei am avut 8 sesizări, soluţionate doar 2. Nu ai cum să răspunzi când ai 13 hingheri într-un oraş ca Bucureştiul”, a explicat edilul Sectorului 6.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

acuzatii ciucu aspa caini maidanezi reactie aspa
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes