Sanatate

AstraZeneca ar putea fi dată în judecată de statele europene, dacă nu respectă termenele livrărilor de vaccin

AstraZeneca ar putea fi dată în judecată de statele europene, dacă nu respectă termenele livrărilor de vaccin
AstraZeneca ar putea fi dată în judecată de statele europene, dacă nu respectă termenele livrărilor de vaccin

O serie de state membre ale Uniunii Europene se gândesc foarte serios la varianta de a acționa în instanță compania farmaceutică AstraZeneca, pentru încălcarea contractelor de furnizare a vaccinului anti-COVID-19, în cazul în care producătorul nu îşi va respecta programul de livrare a preparatului, a declarat, marţi, ministrul leton de externe Edgars Rinkevics, citat de Reuters.

Ministrul leton a mai afirmat, la un post de radio local, că, în cazul acţionării în justiţie a AstraZeneca, aceasta va fi o ‘acţiune coordonată’, precizează postalul informativ baltic Delfi.

Fiecare stat membru al UE are un contract de furnizare individual cu compania farmaceutică anglo-suedeză.

AstraZeneca, care a dezvoltat vaccinul în colaborare cu Universitatea Oxford, a informat,vineri, Uniunea Europeană că nu îşi poate respecta ţintele de livrări convenite până la sfârşitul lui martie, un oficial european precizând pentru Reuters că aceasta înseamnă o reducere de 60% din totalul de 31 milioane de doze de vaccin.

Anunțul vine în contextul în care grupul farmaceutic anglo-suedez a primit o plată în avans de 336 milioane de euro de la UE – a spus un alt oficial european pentru Reuters – atunci când blocul comunitar a încheiat acordul cu AstraZeneca, în august, pentru o cantitate de cel puţin 300 milioane de doze (primul semnat de UE pentru a-şi asigura vaccinuri împotriva COVID-19).

Pe baza acordurilor de achiziţie în avans încheiate în pandemie, UE face plăţi anticipate către companii pentru a-şi asigura doze, cea mai mare parte a fondurilor fiind de aşteptat să fie folosite pentru extinderea capacităţilor de producţie.

‘Volumele iniţiale vor fi mai mici decât se anticipa iniţial, din cauza producţiei reduse la o fabrică din lanţul nostru de aprovizionare european’, a comunicat, vineri AstraZeneca. 

Unitatea în chestiune este o fabrică de vaccinuri din Belgia, condusă de partenerul Novasep al AstraZeneca.

Comisia Europeană a spus că a fost convocată o întâlnire, care va începe luni după prânz, cu AstraZeneca după anunţul de vineri.

Potrivit primului oficial european, care a fost implicat direct în negocierile cu AstraZeneca, nu sunt mari speranţe de la întâlnirea de luni, în care i se va cere companiei să explice mai bine întârzierile, însă rezultatul este încă neclar.

Contractele Uniunii Europene cu producătorii de vaccinuri sunt confidenţiale, dar oficialul UE nu a exclus posibile penalităţi împotriva AstraZeneca, având în vedere revizuirea substanţială a angajamentelor anterioare. Sursa, care a dorit să i se păstreze anonimatul, nu a oferit alte detalii pe acest subiect. ‘Nu ne aflăm încă acolo’, a adăugat ea.

Se aşteaptă ca vaccinul AstraZeneca să primească aprobare de utilizare în Uniunea Europeană la 29 ianuarie, primele livrări urmând să aibă loc de la 15 februarie.

Comenteaza cu profilul facebook

Alte știri de interes

2.096 cazuri noi de COVID și 53 de decese, înregistrate în ultimele 24 de ore

Daniela Arnăutu

Gheorghiţă: Lista de aşteptare va fi disponibilă pe platformă din martie. Se poate înscrie oricine

Mircea Furdu

Alexandru Rafila devoalează scenariul cel mai optimist pentru revenirea la normalitate

Mihnea Tudor

Revin restricțiile în 17 localități ale județului Ilfov. Se închid restaurantele, cafenelele și cinematografele

Mihnea Tudor

Maraton la înscrierile pe platforma de vaccinare. Peste 18.000 de persoane se programează, în medie, pe oră

Mihnea Tudor

România ocupă un loc fruntaș în topul vaccinărilor împotriva COVID-19, la nivel global

Gloria Pascu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »