Atenție la vipere! Avertismentul Salvamont: Viperele ies acum la năpârlire şi depunere de ouă

Salvatorii montani din judeţul Argeş atrag atenţia că în această perioadă viperele, care trăiesc în zona înaltă la peste 1800 de meri altitudine, ies la năpârlire şi depunere de ouă şi sunt greu de observat în natură. Ei recomandă turiştilor să poarte bocanci, chiar şi pe timp de vară, să verifice vizual zonele în care urmează să calce, să nu intre în vegetaţia deasă, iar în cazul în care în care sunt muşcaţi de viperă să sune la 112, să stea pe cât se poate nemişcaţi şi să ia un antihistaminic.

Sfatul salvatorilor este ca oamenii să nu încerce să se joace cu reptilele sau să le omoare.

Recomandări împotriva mușcăturii de viperă

”În perspectiva noului sezon de vară, pentru a evita muşcătura de viperă (în Făgăraş întâlnim vipera comuna sau Vipera berus) se recomandă portul permanent al bocancilor de munte, cu carâmb înalt, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicata. Portul bocancilor vă va feri si de entorse ale gleznei (evitând alunecarea, chiar ale genunchilor) sau de răniri ale degetelor de la picior, prin lovirea de pietre. Nu se recomandă portul şlapilor sau al adidaşilor, care sunt sursa unui numar insemnat de accidente care ar putea fi evitate. Trebuie in permanenţă efectuat un control vizual al zonei în care urmează să păşiţi. Nu ridicaţi pietre mari decât după ce, în prealabil, aţi efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica daca sunt şerpi. Dacă intraţi într-o zona cu vegetaţie înaltă care nu vă permite verificarea suprafetei solului, loviţi uşor vegetaţia cu un băţ. În ciuda renumelui, vipera comuna este un şarpe timid, care va fugi din calea dumneavoastră şi se va ascunde”, le transmit salvamontiştii argeşeni turiştilor care vor să urce pe munte.

Aceştia au de asemenea sfaturi şi în cazul în care muşcătura de viperă – care arată precum două înţepături la distanţă de trei-patru milimetri una de cealaltă – se produce, ei subliniind că trebuie acţionat cât mai repede după muşcătură.

”Anunţaţi 112 sau 0SALVAMONT şi încercaţi să aspiraţi cât mai mult din sângele prezent, prin stoarcere sau prin folosirea unei seringi tăiate care poate fi folosită ca instrument de vacuumare. Victima trebuie sa stea cat mai liniştită, să nu se mişte, pentru a evita răspândirea sângelui în corp şi să aştepte sosirea personalului calificat. Administrarea preventiva a unor antihistaminice poate întîrzia acţiunea veninului. Trebuie precizat ca decesul se poate produce la cel putin 12-24 ore de la muşcătură, dar numai daca şarpele a reuşit să administreze incărcatura totala de venin, ceea ce nu se întâmplă de obicei, deoarece omul este muşcat numai ca avertisment, ca reacţie de apărare”, mai informează Salvamont Argeş.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

cum sa te feresti de muscatura de vipera naparlire vipere vipere munte
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes